Uzayda gıda üretmek mümkün mü? Uzayda gıda üretmek mümkün mü?

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından finanse edilen yeni bir araştırma uzayda gıdanın üretilip üretilmeyeceği konusu. Buna göre uzayda hücrelerden gıda üretiminin mümkün olup olmadığı test ediliyor. Bilim adamları yerçekiminin az olduğu ve radyasyon seviyesinin yüksek olduğu uzay ortamında laboratuvar üretimi gıdaların yetiştirilip yetiştirilemeyeceğine dair araştırmalar yapıyor. Astronot başına günlük 20 bin sterline kadar çıkabilen beslenme maliyetlerinin azaltılması hedeflenen araştırma olumlu sonuç verirse astronotlar yakın gelecekte biftek, püre ve tatlı gibi yiyecekleri doğrudan uzayda laboratuvar ortamında üretebilecek. Projede kullanılan “biyoreaktör” isimli sistemin; protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel besin maddelerini hücrelerden üretip, bunları gerçek gıdaya dönüştürmesi hedefleniyor.

Sofradan beyaz perdeye

23-25 Mayıs tarihlerinde Urla’da Uluslararası Gastronomi Film Festivali düzenlenecek. Sofradan beyaz perdeye uzanan yolculukta gastronomi ve sinema atölyeleri ve film gösterimleri 3 gün sürecek. Türk gastronomi filmleri kültürünü geliştirmek ve bu alandaki yaratıcı girişimlere destek vermek amacıyla düzenlenecek festivalde gastronomi dünyasının deneyimli şeflerinden yenilikçi bakış açıları sunan sanatçılara, sinemacılardan yemek tarihçilerine kadar geniş bir yelpazeden konuşmacıların yer alacak.

Çörek otu yağı mucizesi

Ölümden başka her derde deva olarak bilinen çörek otunun kanser hücresini öldürdüğü tespit edildi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Prof. Dr. Mehmet Gürbilek ve ekibinin yürüttüğü 6 yıl süren bilimsel çalışma sonucunda çörek otunun etken maddesi olan timokinonun kemoterapi ve radyoterapi süreçlerine eklenmesiyle kanser hücrelerini önemli oranda yok ettiği belirlendi. Bu aşamada bu maddenin ilaç formuna dönüştürülerek klinik kullanıma sunulması hedefleniyor.

Türk mutfağı Japon üniversitesinde

Türk mutfağı Otsuma Kadın Üniversitesi müfredatına girecek. Türk mutfağı Japonya’da Otsuma Kadın Üniversitesi’nde ders olarak okutulacak. Japonya’nın en büyük gıda fuarı Foodex Japan Fuarı’na 42 Türk gıda ihracatçısıyla çıkarma yapan Ege İhracatçı Birlikleri başkanları Türk mutfağının Otsuma Kadın Üniversitesi müfredatına girmesi konusunda mutabakata vardı.

İnegöl piyazı

İnegöl köftesinin yanında olmazsa olmaz lezzetlerden, İnegöl’ün tescilli özel yiyeceklerinden olan ve yörede ana yemek olarak da tüketilen İnegöl piyazı yumurta, kuru soğan, domates, yeşilbiber, haşlanmış kuru fasulye, maydanoz, zeytinyağı, su, tuz ve sumak kullanarak yapılan bir salata türüdür. Piyazın hazırlanması ve pişirilebilmesi için öncelikle ana malzeme olarak fasulye hazır edilmeli. Fasulye orta ateşte haşlandıktan sonra yumurtalar da normal oda sıcaklığındaki su içerisinde yaklaşık 10 dakika katı formda olacak şekilde haşlanır. Yeşilbiber ve kabukları soyulmuş soğan ile maydanoz doğranarak hazırlanır. Domatesler küp küp küçük parçalara doğranır. Üzerine sumak, tuz ve talebe göre zeytinyağı gezdirilerek servise hazır hale gelir. Soğuk olarak tüketilmesi tercih edilir. 200’ün üzerinde yemek çeşidi bulunan İnegöl mutfağına ait piyaz artık tescilli lezzetler arasına girdi. Bu sebeple Gastro İnegöl Restoranı şefleri tarafından ürünün lansmanı yapıldı. Belediye Başkanı Alper Taban öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda daha önce de İnegöl köftesinin yanısıra, sütlü kadayıf, çıbrıka bitkisi, cerrah kuru fasulyesi, mişorizden oluşan 5 ürünün tescili yapıldı.

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Elmas Programı kapsamına alınan Melikgazi Belediyesi Havacılık Lisesi Türkiye’nin gözbebeği olacak Elmas Programı kapsamına alınan Melikgazi Belediyesi Havacılık Lisesi Türkiye’nin gözbebeği olacak
  • Temmuz 19, 2025

Savunma sanayii alanında yerli üretimi artırmak, stratejik bağımsızlığı güçlendirmek amacıyla Milli Yetkinlik Hamlesi’nde önemli rol üstlenen ELMAS programına dahil edilen 13 mesleki lisede öğrenciler; insansız hava araçları, ileri malzeme teknolojileri robotik sistemler, siber güvenlik ve yapay zeka gibi…

Devamı

Devamı
Marcus Aurelius Türkiye’de: 65 yıllık hasret sona erdi Marcus Aurelius Türkiye’de: 65 yıllık hasret sona erdi
  • Temmuz 19, 2025

Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un Boubon Antik Kenti’nden kaçırılan bronz heykeli, 65 yıl sonra Türkiye’ye iade edildi. “Uzun soluklu bir mücadeleydi. Biz haklıydık, kararlıydık, sabırlıydık ve kazandık… Tırnaklarımızla kazıyarak gereken delilleri topladık! Boubon Antik Kenti’nden 1960’larda kaçırılan Marcus Aurelius…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir