Zehirsiz sofralar için agroekoloji Zehirsiz sofralar için agroekoloji

Zehirsiz Sofralar Platformu tarafından 2. Agroekoloji Çalıştayı agroekolojinin alternatif değil gereklilik olduğunu ortaya koydu. Zehirsiz Sofralar Platformu tarafından İzmir’de düzenlenen çalıştayda akademisyenlerden çiftçilere, ekoloji örgütlerinden öğrencilere çok sayıda katılımcı adil ve ekolojik bir gıda sisteminin yolları ele alındı. Çalıştayın üçüncü günü Aydın Kuşadası Kirazlı köyünde agroekolojik üretim yapan Nihat Fidan’ın kiraz bahçesi ziyarete ayrıldı. Agroekolojinin bilim, uygulama ve hareket olmak üzere üç temel ayağı olduğunu dile getiren Dr. Fatih Özden, mevcut akademik çalışmaların genellikle organik tarım odağında şekillendiğini, agroekolojiye özgü bilimsel araştırmaların ise oldukça sınırlı kaldığını söyledi. Özden’e göre agroekoloji, tıpkı organik tarımda olduğu gibi, yeşil boyama yoluyla endüstriyel sisteme entegre edilme riskiyle karşı karşıya ve bu nedenle bu sürece karşı önleyici adımların atılması gereken kritik bir eşikte bulunuyor. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu uzmanların bugün yediğimiz konvansiyonel bir gıdanın gerçek maliyetinin görünen maliyetinin yaklaşık üç katı olduğunu belirttiğini, bu sebeple agroekolojinin bir alternatif tarım sistemi değil zorunluluk halini aldığını vurguladı. Agroekolojinin başarıya ulaşmasının ancak sosyal, ekonomik ve ekolojik bir hareket yapısı kazanması ile mümkün olacağının altını çizdi. Çalıştayın ardından bir değerlendirme yapan ÇEKÜL Vakfı İletişim Sorumlusu Alper Can Kılıç ise organik tarım, agroekoloji ve doğal tarım yöntemleriyle toplumun tamamını beslemenin mümkün olmadığı yönündeki yaygın kanaatin gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, Türkiye’de 2000’li yıllarda başlayan agroekoloji alanında çalışmaların üretimi mümkün hale getirmesine ve sürdürülebilir olduğuna dair bilincin güçlenmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

“Kuraklık Ustaları” geliyor

TEMA Vakfı kuraklığa karşı dayanıklı tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla “Kuraklık Ustaları” projesini hayata geçirdi. Projeyle kuraklığa dayanıklı tarımsal üretim yöntemleri çevrim içi eğitimlerle yaygınlaştırılacak. Bu amaçla hazırlanan eğitim içeriğinde agroekolojinin önemi, geçmişten gelen su tutma yöntemleri, kuraklığa dayanıklı tohumlar, toprak organik maddesinin artırılması gibi başlıkların yanısıra dünyadaki benzer iklim koşullarına sahip bölgelerden iyi uygulama örnekleri eğitimi yer alıyor. Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortaklaşa finanse edilen İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı (CCGAP) kapsamında yürütülen proje Konya ilinin Karapınar, Ereğli ve Beyşehir ilçelerinde yüzlerce yıldır var olan geleneksel tarım bilgisini genç çiftçilere aktararak iklim değişikliğine karşı dirençli üretim modelleri geliştirmeyi amaçlıyor.

Gıda işletmesi karekodu zorunlu oluyor

Gıda satış ve toplu tüketim yerlerindeki gıda işletmesi karekodu tüketicilerin görebileceği yerde bulundurulması zorunlu olacak. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ilgili yönetmeliğe göre Tarım ve Orman Bakanlığı uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyerek resmi internet sitesinde duyuracak. İşletmeler için uyum süresi bakanlığın duyurusundan itibaren 60 gün olacak.

Çay demleme ustası

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin Japonya’da düzenlediği çay demleme ve sunum yarışmasında dereceye girerek Türk çayı demleme ustası seçilen Yumika Arita Rize’ye davet edildi. İlk “Türk çayı demleme ustası” Arita Rize Çay Çarşısı’ndaki etkinlikte Türk çayı demleyerek katılımcılara ikram etti. Çayın demlenme aşamalarını anlatan Arita’nın tarifine göre, çayın demlendiği sıcaklık çok önemli, suyun 100 derecede kaynaması yerine 85-90 dereceye indirgemek, demledikten sonra da 15 dakika zaman geçmesi gerekiyor.

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Yanan 32 bin futbol sahası büyüklüğündeki alan uzaydan görüntülendi Yanan 32 bin futbol sahası büyüklüğündeki alan uzaydan görüntülendi
  • Temmuz 11, 2025

Türkiye’nin ilk uydu yer istasyonu İTÜ UHUZAM, ülkede yaşanan orman yangınlarının ardından doğadaki tahribatı tespit etmek için çalışma başlattı. Bu kapsamda, orman yangınlarının doğaya verdiği zarar, “Pleiades”, “Spot 7”, “Sentinel-2” ve “Landsat 8&9” uydularından sağlanan görüntülerden incelendi. Yangınlardan…

Devamı

Devamı
İmam hatipli şampiyondan duygulandıran başarı: Depremde kaybettiği babasına verdiği sözü tuttu LGS sınavında tam puan aldı İmam hatipli şampiyondan duygulandıran başarı: Depremde kaybettiği babasına verdiği sözü tuttu LGS sınavında tam puan aldı
  • Temmuz 11, 2025

“Asrın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023’teki depremlerde Malatya’daki evlerinin yıkılması sonucu babasını kaybeden Şevval Ece Kılınçer, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda 500 tam puan alarak babasına verdiği sözü tutmanın gururunu yaşıyor. Şevval Ece Kılınçer, Kahramanmaraş…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir