Türk Dünyası için ortak anayasal dil arayışı: Anayasa yargısı, uluslararası diyalogla güçlenecek Türk Dünyası için ortak anayasal dil arayışı: Anayasa yargısı, uluslararası diyalogla güçlenecek

Azerbaycan Anayasası’nın kabulünün 30. yılı dolayısıyla başkent Bakü’de düzenlenen “Anayasa Yargısı Yoluyla Anayasanın Üstünlüğünün Sağlanmasına İlişkin Modern Eğilimler” temalı uluslararası konferans, Türk ve uluslararası anayasa yargısı temsilcilerini bir araya getirdi. Etkinlikte, modern anayasa yargısının yalnızca norm denetimiyle sınırlı kalmadığı, bireylerin günlük yaşamına doğrudan etki eden kararlarla hukuk sisteminin temel yapısını dönüştürdüğü vurgulandı.

ANAYASANIN ÜSTÜNLÜĞÜ: HUKUKUN TEMELİ, DEMOKRASİNİN GÜVENCESİ

Etkinlikte “Bireysel Başvurunun Dönüştürücü Etkisi ve Hukukun Anayasallaşması” başlıklı bir sunum yapan Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, anayasanın üstünlüğü ilkesinin sadece bir hukuk normu değil, demokratik sistemin temel taşı olduğunu belirtti. Anayasaların, toplumların ortak değerlerini ve devletin kurucu felsefesini yansıttığını ifade eden Özkaya, “Bir insan uzun ömürlü olmak isterse adaletli olsun. Bu durum devletler için de geçerlidir. Adaletli olmak ömrü uzatır.” sözleriyle anayasa yargısının adaletle olan bağını vurguladı.

KARARLAR HERKESİN ANLAYABİLECEĞİ ŞEKİLDE YAZILMALI

Özkaya, anayasa mahkemelerinin kararlarının yalnızca hukukçulara değil, kamuoyuna da hitap eden anlaşılır bir dille yazılmasının anayasal bilinç açısından önem taşıdığını ifade etti.

ANAYASAL KARDEŞLİK HUKUKU

Özkaya, TÜRK-AY’ın temsil ettiği bu dayanışmanın, “anayasal kardeşlik hukuku” nitelikleri taşıdığını vurgulayarak, ortak değerler temelinde kurulan bu iş birliğinin Türk dünyasında anayasa yargısının geleceğini şekillendirecek önemli bir model oluşturduğunu ifade etti. Bu yaklaşım, sadece mevcut mesleki deneyimleri zenginleştirmekle kalmayıp, aynı zamanda adalet ve insan hakları konularında evrensel standartların yerel uygulamalara yansımasını sağlayacak, ortak bir anayasal bilincin oluşmasına da katkı sunacak. Özkaya, bu değer temelli birlikteliğin gelecekte daha da güçleneceğine olan inancını dile getirirken, Türk Dünyası Anayasa Yargısı Konferansı’nın, bölgedeki ve uluslararası arenadaki hukuki işbirliğini derinleştirecek ve anayasa yargısının etkinliğini artıracak önemli bir platform haline geleceğini belirtti.

16 Temmuz’da Azerbaycan’da gerçekleştirilen uluslararası konferansa Türkiye adına AYM Başkanı Kadir Özkaya’nın yanı sıra, üyeler Rıdvan Güleç ve İrfan Fidan, Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Çınar ve Dış İlişkiler Müdürü Korhan Pekcan katıldı.

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

İlber Ortaylı kaza geçirdi: Trafik kazası tartışmaya dönüştü İlber Ortaylı kaza geçirdi: Trafik kazası tartışmaya dönüştü
  • Temmuz 22, 2025

Sonraki haber Prof. Dr. İlber Ortaylı Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın içinde bulunduğu araç Balıkesir’de kazaya karıştı. Sağlık durumu iyi olan Ortaylı, olay sonrası aracından inerek şoförler arasında çıkan çevredeki gerginliği yatıştırdı. Kazada yaralanan olmadı. Ünlü tarihçi İlber…

Devamı

Devamı
Sakarya’daki orman yangını 3’üncü gününde: Eşinden gelen telefon hayatını kurtardı Sakarya’daki orman yangını 3’üncü gününde: Eşinden gelen telefon hayatını kurtardı
  • Temmuz 22, 2025

Sonraki haber Şadiye ve Ramazan Kaya çifti. Sakarya’nın Geyve ilçesindeki orman yangınında Bozören Mahallesi’nde oturan Şadiye ve Ramazan Kaya çifti, yaşadıklarını anlattı. Yangında alevlerin arasında kaldıklarını belirten Şadiye Kaya, “Yangın başladığında ben evde oturuyordum. Eşim telefon etti bana…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir