Ukrayna’dan milyon dolarlık hata: Kaptırılan savunma bütçesi savaşı etkiledi mi?

Birleşik Krallık merkezli Financial Times (FT), Ukrayna’nın savaş sürecinde güvenilir olmayan şirketlerle yaptığı silah alım anlaşmaları sonucu 770 milyon dolarlık kayba uğradığını bildirdi.

FT’nin sızdırılan devlet belgeleri, mahkeme kayıtları ve üst düzey yetkililerle yapılan röportajlara dayandırdığı habere göre Kiev yönetimi, savaşın başından bu yana birçok kez silah teslimatı yapılmayan anlaşmalara yüksek avanslar ödedi.

Örneklerden biri, ABD’nin Arizona eyaletindeki küçük bir silah dükkanıyla yapılan 49 milyon euroluk bir anlaşma oldu. Ukrayna’nın bu şirketle yaptığı sözleşmede, 17,1 milyon euroluk bir avans ödendiği ancak silahların hiçbir zaman teslim edilmediği belirtildi. Kiev yönetimi, bu olay sonrası şirkete dava açtı ve mahkemeyi kazandı. Ancak Ukrayna, hâlâ parasını geri alamadı.

KULLANILMAZ SİLAHLAR TESLİM EDİLDİ

The ındependent’da yer alan haberde, Ukrayna’nın 2022’den bu yana yılda 6 ila 8 milyar dolar arasında bir bütçeyi silah alımlarına ayırdığı, artan küresel taleple birlikte bazı şirketlerin fiyatları şişirdiği, bazılarının ise kullanılamaz durumdaki silahları teslim ettiği vurgulandı. Bu kayıpların bir kısmının, çatışmaya doğrudan müdahil olmak istemeyen ülkelerden gizli yollarla silah temin etme çabaları sırasında yaşandığı ifade edildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı içindeki yolsuzluk vakalarının da maddi kayıplarda önemli rol oynadığı belirtilirken, bazı soruşturmaların Avrupa Birliği (AB) ve ABD’li yetkililerle yürütülen işbirliklerinin yavaşlığı nedeniyle sekteye uğradığı öne sürüldü.

SAVAŞ ESİRİ TAKASINDA ANLAŞMA 

Diğer yandan, Ukrayna savaşı için diplomatik çözüm arayışları sürerken bu hafta İstanbul’da Ukraynalı ve Rus heyetler arasında gerçekleşen görüşmelerde somut bir ilerleme sağlanamadı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müzakerelere katılmayacağını açıklamasının ardından Ukrayna lideri Volodimir Zelenski de İstanbul’a gitmeyeceğini duyurdu. Ancak iki tarafın yaklaşık biner savaş esirinin takası konusunda anlaşması sağlandı.

ABD merkezli düşünce kuruluşu RAND Corporation’dan uzman Samuel Charap, bu gelişmenin önemine dikkat çekerek, “Üç yıl sonra ilk kez doğrudan görüşüldü ve bir konuda anlaşma sağlandı. Bu süreç zaman alacak. Asıl mesele, ABD’deki siyasi atmosferin buna nasıl tepki vereceği” ifadelerini kullandı.

Kaynak: NTV

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Toprak Razgatlıoğlu yarışı ne zaman, saat kaçta?
  • Temmuz 12, 2025

Red Bull sporcusu Toprak Razgatlıoğlu, şampiyona liderliği yolunda kritik bir viraj olan bu etapta, güçlü rakiplerine karşı üst düzey bir performans sergileyerek puan farkını kapatmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl Donington Park’ta üçte üç yaparak pistin hakimi olduğunu kanıtlayan Toprak,…

Devamı

Devamı
Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün yıl dönümü öncesi merak konusu: 14-15 Temmuz resmi tatil mi?
  • Temmuz 12, 2025

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Temmuz’da başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok şehirde anma törenleri, yürüyüşler, sergiler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla yapılacak resmî törenlerin yanı sıra, şehit yakınları ve gazilere yönelik…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir