Aşure Günü ne zaman? 2025 Aşure Günü tarihi

Buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir gibi bakliyat ve yemişlerin birlikte kaynatılması ile hazırlanan yiyeceğe “aşure”; bu yiyeceğin hicri takvime göre Muharrem ayında pişirilmesi ve dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara ise “aşure geleneği” adı verilir. Aşure adı, dilimize Arapça “aşura” kelimesinden geçmiş olup, İbranice “onuncu” anlamındaki “asor” kelimesinden gelmektedir.

Türkiye’de aşure ayı olarak bilinen muharrem ayında gerçekleştiğine inanılan olaylara ilişkin birçok rivayet vardır. Bunlardan en yaygın olarak bilinenler; Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturması, Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İbrahim’in ateşten kurtulmasıdır. Muharrem ayının 10. gününde aşure, yaygın olarak Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anmak için yapılmaktadır.

Kaynak NTV

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Özgür Özel, PKK’nın silah bırakmasına sessiz kaldı
  • Temmuz 11, 2025

Süleymaniye'de 30 PKK'lının silah bırakması sonrası Devlet Bahçeli, Ömer Çelik gibi isimlerden açıklamalar gelirken, daha önce 'Terörsüz Türkiye' sürecine destek verdiğini söyleyen Özgür Özel'in herhangi bir açıklamada bulunmaması dikkat çekti. Kaynak: ensonhaber.com

Devamı

Devamı
30 PKK’lı silahlarını yaktı: Ateş, sembol olarak kabul ediliyor
  • Temmuz 11, 2025

Saat 11.22'de PKK'lı 30 kişilik bir grup, silahlarını Süleymaniye'de kurulan kazanda ateşe verdi. Silahların yakılmasının altında yatan nedenlerden en derini de ateşin Kürtler için bir varoluşu sembolize etmesinden geliyor. Kaynak: ensonhaber.com

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir