Parkinson hastaları dikkat: Bunları yemelisiniz? Parkinson hastaları dikkat: Bunları yemelisiniz?

Parkinson hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Liv Hospital Nöroloji Uzmanı Dr. Hatice Çil anlattı. Parkinson hastalığında rakamlara dikkat çeken Dr. Hatice Çil, ”Dünya’da 10 milyon, ülkemizde ise 150 bin kişi parkinson hastası var” dedi.

Parkinson hastalığının nasıl ortaya çıktığını ve belirtilerini aktaran Dr. Çil, ”Parkinson hastalığının motor bulguları beyinde hareketlerimizden sorumlu olan hücrelerin ufak bir bölümünün hasara uğraması ve eksilmesi (dejenerasyon) sonucu ortaya çıkar. Bu hücreler bilgileri bir sinir hücresinden diğerine gönderen dopamin adı verilen kimyasal bir madde salgılar. Beyinde yeterli dopamin yapılamazsa hareket ve duruş işlevleri etkilenerek parkinson hastalığı belirtileri ortaya çıkar. Parkinsonun en temel belirtileri; hareketlerde yavaşlama, hareket yeteneğinin azalması ve titremedir. Hastalık yavaş bir şekilde ilerler. Hastalığın belirtileri, şiddeti ve ilerleme hızı hatadan hastaya değişkenlik göstermektedir” şeklinde konuştu.

”Parkinson tedavisinde yeni yöntemler”

Parkinson hastalığının tedavisine tanıyı takiben ağızdan verilen ilaçlar ile başlanır. Parkinson hastalığı ilerledikçe ağızdan alınan ilaçlar giderek yetersiz kalabilir, daha sık veya daha yüksek dozlarda alınmaları gerekebilir, bu da yan etkilerin artmasına yol açabilir. Parkinson hastalığının ameliyat ile tedavisi, uygun hastalarda yararlı olabilir. Yapılan bilimsel çalışmalar, cerrahi tedavi sonrasında hastalık belirtilerinin yüzde 50 ve ilaç gereksiniminin yüzde 80 oranında azalabildiğini göstermiştir. Bu oranlar her hasta için bireysel değişkenlik gösterir. Parkinson hastalığında araştırılan yeni tedavi yöntemleri ise kök hücre araştırmaları, hücre nakli yöntemleri, gen tedavileri ve büyüme faktörü yöntemleri ile aşı araştırmaları olarak özetlenebilir.

Parkinson hastaları nasıl beslenmelidir?

Dr. Çil, sözlerini şöyle sonlandırdı: ”Sebze ve meyvelerden zengin, zeytinyağlı yiyecekler tüketilmelidir. Parkinson’da düşme riski olduğu için kemik erimesine karşı dikkatli olunmalıdır. Tedaviyi yapan doktor mutlaka kalsiyum ile D vitamini değerlerini ölçüp ona göre bir diyet önerisinde bulunabilir. Peynir, süt, yoğurt tüketimi bu hastalıkta kemik erimesine önlem için önemlidir. E vitamini ile ilgili Parkinson’u yavaşlattığına dair çalışmalar yapılsa da henüz kesin tutarlı bir veri yoktur. Ancak antioksidandan zengin beslenmek her durumda faydalıdır. Ayrıca B12 vitamini beyin fonksiyonları için önemlidir. B6 vitamini de Parkinson için önemli vitaminlerdendir. Bazı hastalarda yutma sorunları yaşanabilir.”

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Günlerdir yoğun bakımda: Sırrı Süreyya Önder’in son sağlık durumu Günlerdir yoğun bakımda: Sırrı Süreyya Önder’in son sağlık durumu
  • Mayıs 1, 2025

Sonraki haber Sırrı Süreyya Önder. İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, bir süredir yoğun bakımda tedavisi süren Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumuyla ilgili yeni bir açıklamada bulundu. Açıklamada, Önder’in geçirdiği ameliyat sonrası gözlem altında tutulduğu…

Devamı

Devamı
Devlet hastanesinde 9 yaşındaki çocuğa cinsel istismar iddiasına bakanlıktan inceleme Devlet hastanesinde 9 yaşındaki çocuğa cinsel istismar iddiasına bakanlıktan inceleme
  • Mayıs 1, 2025

Sonraki haber Foto: Arşiv. Sağlık Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan “devlet hastanesinde cinsel istismar” iddiaları üzerine inceleme başlatıldığını duyurdu. İstanbul’da 9 yaşındaki bir çocuğun yaralı olarak hastaneye kaldırıldığının ve doktorlar tarafından cinsel istismara uğradığının tespit edildiği…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir