Çukurova’da bir ulu çınar Çukurova’da bir ulu çınar

BÜLENT ACUN

Rahmet elçisi (s.a.v)’in peygamberlerin varisleri olarak tarif ve taltif buyurduğu âlimler; içinde yaşadıkları cemiyetler için ışık saçan birer kandil, onlara yol ve yön gösteren birer yıldız mesabesindedirler. Kendilerini bu toprağın irfanıyla, bu toprağın insanı arasına konulmuş engelleri kaldırmaya adamış nice âlimler yaşadı Anadolumuzda.

Bir İnsan, Bir Şehir, Bir Bölge

Şair-yazar ve ressam Recep Garip ve Haseki Abdurrahman Gürses Kıraat Dini İhtisas Merkezi eğitim görevlisi Kurra hafız Halim Garip el ele gönül gönüle vererek, hem babaları hem de hocaları olan Ahmet Garip Hocaefendi hakkında “Ahmet Garip Hoca Zincirli Camii Medresesi” adlı bir kitap hazırladılar. Bu eser ile hem babalarına vefa gösterdiler, hem de okurlarını babalarının şahsında Çukurova bölgesinde esaslı bir ilim ve irfan yolculuğuna çıkardılar.

Görev yaptığı mabetleri, özellikle Zincirli Camii’ni bir mektebe dönüştüren hocaefendi, ömrünü ilme, öğrenmeye ve öğretmeye adıyor.

Kitapta sadece bölgenin insanları değil, mekânları da meraklı okurlarla tanışmayı bekliyor. Bölgenin dokusundan, çayının kokusundan, meyan şerbetinin serinliğinden ve şadırvan akademisinin ilmi ve fikri derinliğinden esaslı haberler veriyor. Yaşanmış güzel zamanların kahramanı olan âlim ve fazıl insanların şahsiyet, sohbet ve muhabbetlerinin izlerini sürüyor.

Bir Âlim, Bir Zahid, Bir Derviş

Ahmet Garip Hocaefendi’nin talebeleri, hocaları, arkadaşları ve yakın ailesinin şahitlik ve hatıralarından şu özelliklere haiz örnek bir şahsiyet canlanıyor zihinlerinizde:

– İlim öğrenmeye ve öğretmeye âşık bir âlim.

– Hasbelkader kılamadığı namazların ücretini, kendi yerine görev yapanlara veren hassas bir imam.

– İyi bildiği konularda bile kaynakları tarayarak cemaatinin suallerini cevaplandıran sıra dışı bir eğitimci.

– Çocuklarının hem babası hem de hocası olabilmiş ender bir bahtiyar.

Ahmet Garip Hoca kitabı, üzerinde önemle durulmalı ve birçok açıdan değerlendirilmelidir. Kitapta gerçekleştirdiğimiz kısa seyahatimizi, merhumun oğullarından Halim Garip Hoca’nın tavsiyeleriyle taçlandıralım:

– “Çocuklarınızı geleceğe göre yetiştirin”

– “Gücünüz yettiği kadar nafile ibadet edin”- “Arkadaşlarınıza dikkat edin”

– “İmamın emeklisi olmaz, rahmetlisi olur; unutmayın!”

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Elmas Programı kapsamına alınan Melikgazi Belediyesi Havacılık Lisesi Türkiye’nin gözbebeği olacak Elmas Programı kapsamına alınan Melikgazi Belediyesi Havacılık Lisesi Türkiye’nin gözbebeği olacak
  • Temmuz 19, 2025

Savunma sanayii alanında yerli üretimi artırmak, stratejik bağımsızlığı güçlendirmek amacıyla Milli Yetkinlik Hamlesi’nde önemli rol üstlenen ELMAS programına dahil edilen 13 mesleki lisede öğrenciler; insansız hava araçları, ileri malzeme teknolojileri robotik sistemler, siber güvenlik ve yapay zeka gibi…

Devamı

Devamı
Marcus Aurelius Türkiye’de: 65 yıllık hasret sona erdi Marcus Aurelius Türkiye’de: 65 yıllık hasret sona erdi
  • Temmuz 19, 2025

Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un Boubon Antik Kenti’nden kaçırılan bronz heykeli, 65 yıl sonra Türkiye’ye iade edildi. “Uzun soluklu bir mücadeleydi. Biz haklıydık, kararlıydık, sabırlıydık ve kazandık… Tırnaklarımızla kazıyarak gereken delilleri topladık! Boubon Antik Kenti’nden 1960’larda kaçırılan Marcus Aurelius…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir