Türkiye’ye kaçırılan eserleri de iade ediyoruz Türkiye’ye kaçırılan eserleri de iade ediyoruz

Türkiye, yalnızca kendi kültürel mirasını korumakla kalmıyor, aynı zamanda başka ülkelerin topraklarından yasa dışı yollarla çıkarılmış eserlerin de iadesi konusunda kararlı bir politika izliyor. 2010–2025 yılları arasında yapılan çalışmalar sonucunda toplam 312 kültür varlığı, ait oldukları 6 ülkeye teslim edildi. Bunun büyük bir kısmı 2019 yılından sonra gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen iade sürecinde, adli ve bilimsel incelemelerin ardından, eserler resmî törenlerle diplomatik temsilciliklere teslim edildi. Türkiye’nin kültürel mirasa saygı temelinde sürdürdüğü bu süreç, uluslararası kültürel iş birliklerinin somut bir örneği olarak dikkat çekiyor.

TEK TARAFLI SAHİP ÇIKMIYORUZ

Yeni Şafak’a konuşan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz, kültür varlıklarına tek taraflı sahip çıkılmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Tabii ki bir eseri kendi ülkenize iade aldığınızda milli bir duygusu muhakkak var. Bununla beraber bu bizim için evrensel bir mesele. Türkiye bir pazar ülke değil. O yüzden aldığımız eserle verdiğimiz eser sayısının aynı olma ihtimali yok. Türkiye bir kaynak ülke olduğu için maalesef yağmacılığa maruz kalıyor. Aynı zamanda da jeopolitik konumu itibariyle transit ülke. Buna karşı gerek gümrükte gerekse diğer kolluk operasyonlarıyla tedbir alıyoruz.”

Arap Baharı olaylarının başlamasıyla bütün müze ve özel koleksiyoncuları bilgilendirdiklerini belirten Boz, “Bir kaos olduğu zaman hemen kültür varlığı kaçakçılığı ortaya çıkar. Oradan gelen eserleri almamalarını sık sık hatırlattık. Sürecin başından itibaren Suriye kökenli eserlerin Türkiye’de dolaşımının önünü kestik. Bir şekilde girenlerin iadesi de peyder pey yapılacak. Çünkü bir eserin iadesini başka bir ülkeye sağlayabilmek için öncelikle buradaki adli sürecin bitmesini beklemek zorundayız. O yüzden çok hızlı bir süreç her zaman olmuyor, ama çok titiz takip ediliyor. 26 Haziran’da yürürlüğe giren Avrupa Birliği düzenlemesi sayesinde daha da hızlanacaktır. Buna göre sadece Avrupa Birliği’ne üye ülkeler değil, 3. ülkelerden çıkan kültür varlıkları da bundan sonra Avrupa Birliği ülkelerine serbestçe giremeyecek. Bu eserlere el konulup iade süreci başlatılacak. Dünya böyle bir yere gidiyor. Türkiye ise bunu çok önceden beri uyguluyor” diye konuştu.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ve UNESCO 1970 Sözleşmesi kapsamında, savaş ve işgal sırasında kaçırılan kültür varlıklarının Irak’a iadesinde aktif rol oynadı. 2010’dan 2025’e kadar Irak’a iade edilen toplam 97 eserin arasında gözyaşı şişeleri, halılar, mühürler, altın sikkeler ve çivi yazılı kil tabletler bulunuyor.

2019 yılında bir İngiliz vatandaşının Fethiye’de gönüllü olarak teslim ettiği iki eser, Çin’e iade edildi. Tang Hanedanlığı’na ait fresk parçası ve Sui Hanedanlığı’ndan bir heykelcik, bilimsel raporlarla doğrulandıktan sonra 25 Kasım 2019’da düzenlenen törenle Çin’e verildi.

Kazakistan’a tarihi kılıç

Mısır’a 156 parça arkeolojik eser

İran’a 55 parça iade edildi

2025 yılında ise Peru’nun kuzey kıyılarında hüküm süren Moche kültürüne ait bir kolye, Türkiye’deki bir vatandaş tarafından yıllar önce getirildikten sonra iade edildi. Uzman incelemesiyle Peru menşeli olduğu kanıtlanan eser, 13 Mayıs 2025’te düzenlenen törenle Peru’ya teslim edildi.

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Fatih’te asırlık mektep yeniden hayat buldu: Ecdat mirasına vefa Fatih’te asırlık mektep yeniden hayat buldu: Ecdat mirasına vefa
  • Temmuz 4, 2025

Fatih’te asırlık mektep yeniden hayat buldu: Ecdat mirasına vefa Hayat / Kültür Sanat 04 Temmuz, Cuma Yıkılmaya yüz tutmuş duvarları güçlendirilen, yıkılmış duvarları ve üst örtüsü yeniden yapılan ve günümüz kullanıma uygun hale getirilen mektep, kültürel mirasın yaşatılması…

Devamı

Devamı
Cuma hutbesi: Geçmişe ibretle geleceğe ferasetle bakalım Cuma hutbesi: Geçmişe ibretle geleceğe ferasetle bakalım
  • Temmuz 4, 2025

Sonraki haber Cuma namazı bu haftada büyük bir katılımla kılınacak. Her hafta büyük bir katılım kılınan Cuma namazı için, bu hafta Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen hutbe konusu “Geçmişe ibretle geleceğe ferasetle bakalım” oldu.…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir