Satılık çocuk skandalı: Güney Kore hükümeti ilk kez mahkemede

BBC News’te yayımlanan habere göre, ‘de 1975 yılında altı yaşındaki kızı Kyung-ha’yı kaybeden Han Tae-soon, 44 yıl sonra kızını bulduktan sonra Güney Kore hükümetine dava açtı.

Han, kızının kaçırılarak yetimhaneye götürüldüğünü ve sahte belgelerle ABD’ye evlatlık verildiğini iddia ediyor. Bu olay, Güney Kore’nin tartışmalı yurtdışı evlat edinme programının karanlık yönlerini yeniden gündeme getirdi.

GÜNEY KORE’DE EVLATLIK SKANDALI

Güney Kore’de 1950’lerden bu yana yaklaşık 170 bin ila 200 bin Güney Koreli çocuk, çoğunlukla Batı ülkelerine evlatlık verildi.

Mart ayında yayımlanan bir soruşturma raporu, hükümetlerin denetim eksikliği nedeniyle özel ajansların çocukları “kâr amacıyla ihraç etmesine” izin verdiğini ortaya koydu.

Raporda, evlat edinme ajanslarının sahte belgeler düzenlediği, çocukların kimliklerini değiştirdiği ve bazı durumlarda çocukların kaçırıldığı belirtildi.

HİÇBİR ZAMAN ANNE-KIZ OLAMAYACAKLAR

Han Tae-soon, 2019 yılında DNA eşleştirmesi yoluyla kızı Laurie Bender’ı buldu. Ancak dil ve kültürel farklılıklar nedeniyle aralarındaki iletişim sınırlı kaldı.

Han, her gün İngilizce çalışarak kızına daha yakın olmayı umuyor. Davası, Güney Kore’de biyolojik bir ebeveynin hükümete karşı açtığı ilk dava olma özelliğini taşıyor. Hükümet, davanın sonucuna göre “gerekli adımları” atacağını belirtti.

Bu dava, Güney Kore’nin geçmişteki evlat edinme uygulamalarının yeniden değerlendirilmesine ve benzer mağduriyetlerin önlenmesine yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.

Kaynak: NTV

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

İngiltere’de oy verme yaşı düşüyor: Hükümet gerekçeleri açıkladı
  • Temmuz 17, 2025

İngiliz hükümeti, genel seçimlerde oy kullanma yaşın 18’den 16’ya düşürüyor. Londra’dan yapılan yazılı açıklamada, “demokrasiyi modernleştirmeye yönelik değişikliklerin parçası olarak” 16 yaşındakilere ülkedeki tüm seçimlerde oy kullanma hakkı verileceği duyuruldu. Böylelikle çalışarak, vergi ödeyerek ve orduda görev yaparak topluma katkıda bulunan…

Devamı

Devamı
Yunus Emre Enstitüsü’nün eski başkanına gözaltı
  • Temmuz 17, 2025

Yunus Emre Enstitüsü’nün eski başkanı Şeref Ateş gözaltına alındı. Açıklama Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan geldi. Başsavcılık, vakfın eski başkanı Ateş’in Esenboğa Havalimanı’nda gözaltına alındığını bildirdi. Şeref Ateş, naylon faturalarla yolsuzluk yapmakla suçlanıyordu. Kaynak NTV

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir