Bilim insanlarına göre yumurtayı soymanın en iyi yolu

Araştırmalar, yumurta beyazının pH seviyesinin soyulabilirlik açısından önemli olduğunu ortaya çıkardı. 1960’lı yıllarda yapılan çalışmalara göre, yumurta beyazının pH seviyesinin 8.7–8.9 aralığında olması, soyulmayı kolaylaştırıyor.

TAZELİĞİNİ KAYBETTİKÇE DAHA İYİ SOYULUYOR

1963 yılında yapılan bir başka araştırmaya göre, yumurtaların 22 derecelik sıcaklıkta saklanmasının, 13 veya buzdolabı sıcaklığı olan 3-4 derecede daha düşük sıcaklıklara göre daha iyi soyulma sonuçları verdiğini ortaya koymuştu. Ancak bu yöntem bozulma riskini artırabilir. 

Ayrıca, yumurtanın bekleme süresi arttıkça yani tazeliğini kaybettikçe soyulması daha kolay hale gelir. Bunun nedeni, zamanla yumurtanın içindeki nemin buharlaşarak hava boşluğunu büyütmesi ve yumurta beyazının pH seviyesinin yükselmesidir.

EN DOĞRU HAŞLAMA YÖNTEMİ

Yumurtayı kaynar suya yerleştirmek ve ardından ısıyı düşürerek haşlamanın da soyulabilirliği artırdığı belirtiliyor. Bu işlem, özellikle oda sıcaklığındaki yumurtalarla yapıldığında çatlama riskini de azaltıyor. Yüksek ısıya maruz kalmak, yumurta beyazı proteinlerinin yapısını değiştirerek zar yerine birbirine bağlanmasını sağlayabilir.

Yumurtalar haşlandıktan sonra buzlu suya konması ise, yumurta beyazının kabuktan hafifçe çekilmesine yardımcı olur. Bu da soyma işlemini kolaylaştırabilir.

YUMURTA HAŞLARKEN TUZ EKLENİR Mİ?

Kaynama suyuna tuz eklenmesi bazı çalışmalarda olumlu sonuçlar verse de, bu sonuçların yumurtaların uzun süre saklanması durumunda ortadan kalktığı gözlemlendi. Sirke gibi asidik maddeler ise, yumurta kabuğunun yapısında bulunan kalsiyum karbonata etki ederek kabuğun ayrılmasını kolaylaştıran etkenler arasında. Öte yandan, kabartma tozu gibi alkali maddeler ise zarın kabuktan ayrılmasını kolaylaştırıcı niteliğe sahip.

BUHARDA PİŞİRİNCE DAHA KOLAY SOYULUYOR

Yumurtaların haşlama yöntemi dışında buharda veya hava fritözüyle pişirilmesi de, kabukların soyulmasını kolaylaştıran unsurlardan. Özellikle buharda pişirme yöntemi, buharın yumurta kabuğuna nüfuz ederek zarın yumurta beyazından ayrılmasını kolaylaştırıyor.

Kaynak: NTV

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Avrupa Birliği, Suriye’ye tüm ekonomik yaptırımları kaldırıyor!
  • Mayıs 20, 2025

Avrupa Birliği ülkeleri, Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından savaştan zarar gören ülkenin toparlanmasına yardımcı olmak amacıyla Suriye‘ye yönelik tüm ekonomik yaptırımların kaldırılmasına yeşil ışık yaktı. Diplomatlar, AB’nin 27 üye ülkesinin büyükelçilerinin, günün ilerleyen saatlerinde Brüksel’de toplanacak olan dışişleri bakanları…

Devamı

Devamı
Satrançta rekor: Magnus Carlsen “dünyayla” berabere kaldı
  • Mayıs 20, 2025

Norveçli satranç büyük ustası Magnus Carlsen, dünya çapında 143 binden fazla kişiye karşı oynadığı “rekor” mahiyetindeki tek bir müsabakada berabere kalmaya zorlandı. 4 Nisan’da Chess.com internet sitesinde başlayan ve “Magnus Carlsen Dünya’ya Karşı” başlığını taşıyan oyun, aynı zamanda…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir