‘Güneşin Sofrasında’ geçen bir yıl

Yıl 2019, Bursa’da yerel seçim süreci… AKP’li başkan ve yeniden aday Alinur Aktaş, CHP’nin adayı Mustafa Bozbey’i eleştiriyordu. Aktaş, sonradan özür dileyeceği konuşmasında Nilüfer’in belediye başkanı olan Bozbey hakkında, “Nerede devlete ve bayrağa savaş açmış, Türkan Saylan, Uğur Mumcu, Nâzım Hikmet, Bahriye Üçok’un isimlerini belirli merkezlere verdi” ifadelerini kullanmıştı. Aslında memleketin sağ siyasetinde görmeye çok alışık olduğumuz üzere, ancak kıl payı bir biçimde tekrar seçildiğinde Aktaş bu sözlerini “düzeltti”. 

Aradan beş yıl geçti, iki isim geçen seneki yerel seçimde tekrar karşı karşıya geldi. Bu kez Mustafa Bozbey yüzde dokuz puan fark atarak Bursa Büyükşehir Belediye başkanı oldu. Bozbey, Nâzım Hikmet’in ölüm ayı olan haziranda bir yıl süreyle Bursa’da “Nâzım Hikmet Yılı” ilan etti. Bu kapsamda son bir yılda büyük yazarın eserleri usta oyuncular tarafından Bursa’da seslendirildi, yazdığı oyunlar sahneye kondu, müzik dinletileri yapıldı, atölyeler düzenlendi. 

MUNGAN’DAN AÇILIŞ KONUŞMASI

Bu bir yılın kapanışı niteliğinde sayılabilecek “Güneşin Sofrasında Nâzım Hikmet Sempozyumu” da cuma ve cumartesi günleri Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Büyük şairin hapishane yıllarının geçtiği şehirde Nâzım Hikmet anlatıldı. Öyle ki sempozyumun açılış konuşmasını yapan Murathan Mungan, uzun bir metinle şairin her yönünü gözler önüne serdi. Mungan’ın detaylı konuşması sık sık alkışlarla bölündü. Sempozyumda şairin şiirlerinin içeriği ve biçimi, destanları, “kadın ve aşk” konuları, tiyatro, sinema ve roman olan eserleri, yaşamının bilinmeyenleri ele alındı ve tartışıldı. Kapanış ise bu yıl ilki düzenlenmiş olan “Nâzım Hikmet Şiir Ödülü”yle yapıldı. Hüseyin Ferhad, “Aşktır, Nerede Görsem Tanırım Onu” adlı kitabıyla ödülü kazandı. 

İKİ SERGİ SÜRÜYOR

Nâzım Hikmet Yılı, uzun yıllardır Bursa’nın Nilüfer ilçesinde kültür sanat alanında başarılı işlere imza atan kültür daire başkanı Şafak Baba Pala’nın genel koordinatörlüğünde hayata geçti. Proje danışmanlığını ise Atilla Birkiye yaptı. Etkinlikler ise henüz sona ermedi. “Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim” isimli sergi, eşzamanlı olarak iki farklı mekânda, iki bölümden oluşuyor. Şefik Bursalı Sanat Galerisi’nde Nâzım Hikmet’in tüm yaşamöyküsü ve bebekliğinden itibaren fotoğrafları, Nâzım Alpman’ın yıllar önce çektiği belgesel gibi içeriklerin yer aldığı dökümanter bir sergi yer alıyor. Tayyare Kültür Merkezi’nde ise sanatçıların Nâzım Hikmet için ürettikleri resim ve heykeller görülebiliyor. Bu sergide Murat Germen, Neslihan Pala, Sezai Özdemir, Savaş Çekiç, Ayşe Yaltırım’ın da aralarında bulunduğu sanatçıların eserleri bulunuyor. Sergiler 9 Eylül’e kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak Cumhuriyet

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Sadece oyun oynuyordu… Korkunç olay: Sürücü onu fark edemeyince…
  • Mayıs 12, 2025

Ekol TV’de yer alan habere göre, Sultanbeyli‘de bir otomobil sokakta oyun oynayan çocuğu fark edemedi. Feci olayda araç çocuğun üzerinden geçti. KÜÇÜK ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ Korkunç anlardan kahreden haber geldi. Hastaneye kaldırılan çocuk, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Sürücü…

Devamı

Devamı
Starmer’ın “yabancılar adası” sözüne tepki: “Aşırı sağın korku tellalığını taklit ediyor”
  • Mayıs 12, 2025

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, bugün Başbakanlık Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında hükümetin göçmenlik politikasında yapacağı değişiklikleri açıkladı. Starmer, hükümet politikasında yapacakları değişikliklerle göçmenlik sisteminin her alanını sıkılaştıracaklarını ve böylelikle net göçü önemli ölçüde azaltacaklarını duyurdu.  İngiltere Başbakanı, göçün İngiltere’nin…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir