Keşmir’in konumu: Keşmir nerede, hangi ülke sınırları içerisinde?

Keşmir, Hindistan, Pakistan ve Çin’in sınırlarının kesiştiği noktada yer alan bir dağlık bölgedir. Himalayalar’ın batı ucunun güneyindeki vadi bu adla anılmıştır. Bölgede üretilen Kaşmir adlı kumaşın ismi de buradan gelmektedir.

Büyük Britanya’nın sömürgesiyken 1947 yılında bağımsızlığını kazandığında nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlarından oluşması nedeniyle Pakistan, o dönemde Keşmir Emirliği’ne ait bu bölgeyi talep etmiştir. Ancak Keşmir Emirliği’nin kendisinin Hindistan’a bağlanmasını istediği için Hindistan da bölgede hak iddia etmiştir.

Srinagar başta olmak üzere bölgenin güney kısmı Hindistan’ın Cemmu ve Keşmir eyaleti olmuş kuzey kısmı ise Pakistan’ın kontrolü altına girmiştir. Pakistan’ın kontrolü altındaki bölgeye ‘Azadi Keşmir’ denilmektedir.

1960’ta doğu kısmı Aksai Çin’i Çin Halk Cumhuriyeti işgal etmiş ve halen kontrol altında tutmaktadır.

Orta Asya’daki sorunlu bölgeyi en son 1977’de Pakistan topraklarına katmıştır.

Kaynak: NTV

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Çocuk beste yarışması sonuçlandı
  • Mayıs 9, 2025

Olten Sanat Vakfı’nın Türk çocuk müziğine katkı sunmak amacıyla düzenlediği 1. Çocuk Şarkıları Söz ve Beste Yarışması, 6 Mayıs’ta sonuçlandı. Abone Ol Yayınlanma: 09.05.2025 – 04:00 Güncelleme: 09.05.2025 – 04:00 110 bestenin katıldığı yarışmada finale kalan sekiz eser…

Devamı

Devamı
Baykam’dan Paris’te sergi…
  • Mayıs 9, 2025

Sergi, Picasso’nun çağdaş sanat tarihine yön veren ikonik eseri “Les Demoiselles d’Avignon” ile eleştirel bir diyalog kuruyor. ALGI, KİMLİK VE GÜÇ İLİŞKİLERİ Baykam’ın 1980’lerden bu yana geliştirdiği parçalı anlatım diliyle şekillenen sergi, klasik sanat kurgularını yıkarak izleyiciyi durağanlıktan…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir