Webrazzi XYZ 2025’te bankacılığın geleceği odağında yeni nesil teknolojiler konuşuldu

Blockchain ve yapay zeka odağında Web3 dünyasını gündemimize aldığımız Webrazzi XYZ 2025, son hızda devam ediyor. Konferansımızda Webrazzi kurucusu ve CEO’su Arda Kutsal ve Türkiye İş Bankası CIO’su Sabri Gökmenler “Bankacılığın Geleceğinde Yeni Nesil Teknolojiler” adlı panel kapsamında sahnedeydi. 

Yapay zekanın şu anda bankacılıkta hangi alanlarda etkili olduğu sorulduğunda Gökmenler, yapay zeka kullanımına dair detayları eskiden tek tek sayabileceğimizi; şu an sürecin tamamında kullanıldığı için bunun mümkün olmayacağını söyledi. Sabri Gökmenler, bankacılıkta sadeleşme ve karmaşık karar süreçlerinde yapay zeka kullanımının öne çıktığını belirtti. 

İlk etapta, bankacılık gibi çok regülatif bir alanda yer aldıkları için sınır ötesinde müşteri ile ilgili işlemler konusunda eskiden bugüne, etik ve güvenli bir yapay zeka kullanımının hayata geçirildiğini belirtti. Bu kapsamda hem OpenAI hem de Gemini entegrasyonlu işlemlerin yapılabildiğini sözlerine ekledi. 

Merkez Bankası dijital para birimi için hazırlıklarından bahseden Gökmenler, bu yeni teknolojileri arka planda kullandıklarını belirtti ve bugün aracı olarak görünen bankacılık sistemlerinin aslında bir gerekliliğin sonucu olarak çıktığını söyledi. Türkiye İş Bankası olarak bu noktada köprü görevi gördüklerinin de altını çizdi. 

Sabri Gökmenler, bu kapsamda saklama odaklı çalışmalar yaptıklarını, “dijital varlık” odaklı bir iştirak kurduklarını söyledi. Elektronik parayı İşCep ile uzun süredir kullandıklarını söyleyen Gökmenler, bu kapsamda programlanabilir bir paranın önemli bir farklılık getireceğini; altyapısal olarak birtakım değişiklikler konusunda çalışmaların yapılacağını açıkladı. 

Yöneticiler tarafında veriyle karar alma süreçlerine bakıldığında insanın birikimi ve sezgisiyle alabildiği birtakım verilerle karar alma süreçlerinin yönetildiğini söyleyen Sabri Gökmenler, analitik ve ileri analitik uygulamaların daha rasyonel kararlar alınmasına yardımcı olacağının altını çizdi. Bütün süreçlerde kararları veriyle desteklediklerini; ancak son kararı organik olarak “insan”ın verdiğini; bu noktada etik ve ahlaki bir tutumun ön plana çıktığını sözlerine ekledi.

Gökmenler’in paylaştıklarına göre güvenlik ve regülasyon dengesi ise bankacılığın regülatif bir alan olması nedeniyle doğal olarak kuruluyor. Bu noktada yine etik çalışmaları öne çıkıyor. 

Bankacılığı önümüzdeki 3 yıl içinde kökten değiştirebilecek teknolojiler sorulduğunda Gökmenler, üretken yapay zeka ve blockchain’in bu alanda sayılabileceğini söyledi. Birbirleriyle birleşik olan teknolojilerin, yapay zekanın robotlarla bir araya geldiği noktanın da ilgisini çektiğini açıkladı. 

Kaynak: webrazzi

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Tesla’yı bu kez de Musk’ın “Amerika Partisi” vurdu
  • Temmuz 8, 2025

Hafta sonunda kendi siyasi partisini kurduğunu açıklayan Elon Musk, “Amerika Partisi” adını verdiği yeni oluşumla bir kez daha gündem oldu. Ancak bu adım, piyasalar tarafından temkinli karşılandı; Tesla hisseleri haftaya ciddi bir kayıpla başladı. Kaynak chip

Devamı

Devamı
Twitter (X) çöktü mü? (8 Temmuz 2025) Son 24 saat kesinti raporu
  • Temmuz 8, 2025

Twitter çöktü mü? sorusu 8 Temmuz 2025 (bugün) sıklıkla yanıtı araştırılan sorulardan biri oldu. Bazı kullanıcılar Twitter’a (X) erişim sağlayamadığını sosyal medyadan paylaştı. Peki son durum nedir? Açıklama yapıldı mı? İşte detaylar… Kaynak chip

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir