Hindistan-Pakistan arasında gerilim tırmanıyor: Anlaşma askıya alındı

Hindistan, Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde çoğu turist 26 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından Pakistan ile olan “İndus Suları Anlaşması”’nın fiilen askıya alındığını gösteren ilk adımları attı. 

Konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, Hindistan Chenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı’ndan su akışını durdurdu, aynı uygulamanın Jhelum Nehri üzerindeki Kishanganga Barajı için de planlandığı ifade edildi.

Kaynak, Baglihar ve Kishanganga barajlarının Hindistan’a su salınımını zamanlamaya dair büyük bir stratejik güç sağladığını belirtti. Bu hamle, saldırı sonrası siyasi ve diplomatik tansiyonun hızla yükseldiği bir dönemde geldi.

İNDUS SULARI ANLAŞMASI

Dünya Bankası aracılığıyla 1960’ta imzalanan “İndus Suları Anlaşması”, Hindistan ve Pakistan arasındaki nehir paylaşımını düzenliyor. 

Anlaşma; İndus, Jhelum ve Chenab nehirleri gibi kritik su kaynaklarının kullanımını belirli kurallara bağlıyor. Ancak son gelişmeler, bu tarihi anlaşmanın geleceğini yeniden tartışmaya açtı.

Baglihar Barajı, geçmişte de Pakistan’ın itirazlarına konu olmuş, İslamabad yönetimi Dünya Bankası’ndan arabuluculuk talebinde bulunmuştu. 

Kishanganga Barajı ise özellikle Neelum Nehri (Jhelum’un bir kolu) üzerindeki etkisi nedeniyle hukuki ve diplomatik incelemelere defalarca takılmıştı.

NE OLMUŞTU?

Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Saldırıyı düzenleyenlerin “Pakistan’dan geldiği” suçlamasında bulunan Hindistan, “İndus Suları Anlaşması”nı askıya almış, Yeni Delhi’de görevli Pakistanlı müsteşarların bir hafta içinde ülkeyi terk etmelerini istemiş ve Pakistan vatandaşlarına yönelik vize hizmetlerinin askıya alındığını, daha önce verilen tüm vizelerin iptal edildiğini duyurmuştu.

Pakistan, suçlamaları reddederek Hindistan’ın İslamabad’daki diplomatik personel sayısına sınırlama getirmiş, “İndus Suları Anlaşması”nın dışına çıkılarak nehirlere yapılacak müdahaleleri “savaş nedeni” sayacağını ilan etmiş, Hindistan ile her türlü ticareti askıya almış ve hava sahasını kapatmıştı.

Kaynak Cumhuriyet

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Hıdırellez’in mayalanan kültürü: Çiy mayasının hikayesi
  • Mayıs 5, 2025

İnsanlık tarihinin en eski yiyeceklerinden biri olan ekmek, binlerce yıldır farklı coğrafyalarda çeşitli yöntemlerle mayalanarak sofralara taşınıyor. Bu yöntemlerden biri de, Anadolu’nun kimi bölgelerinde bilinen ve neredeyse unutulmaya yüz tutmuş olan “çiy mayası”.  Çiy mayasının hikayesi, toprağına ve…

Devamı

Devamı
Hıdırellez ne zaman, hangi gün? Bugün Hıdırellez mi?
  • Mayıs 5, 2025

Anadolu’nun yanı sıra Balkan ülkelerinde, Orta Doğu, Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan’da bayram olarak kutlanan Hıdırellez, dünyanın farklı yerlerinde Ağrice, Altı Mayıs, Aya Yorgi, Aziz George, Bahar Bayramı, Ederlez, Eğrice, Eğrilce, Hederlez, Hıdrellez, Hiderlez, Hızır ile İlyas, İderlez, İlk…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir