Claude MCP neler sunuyor?

Yapay zeka agent’lara gösterilen ilgi arttıkça Claude MCP‘nin de yıldızı parlıyor. Model Context Protocol (MCP), büyük dil modellerinin (LLM’ler) harici veri kaynakları ve araçlarla etkileşimini standartlaştıran açık bir protokol. Bu protokol, LLM’lerin gerçek zamanlı verilere erişimini sağlayarak daha dinamik ve güncel yanıtlar üretmelerini sağlıyor. Anthropic, MCP’den bahsederken, yapay zeka sistemleri için bir USB-C port ifadesini kullanıyor. 

Claude MCP’nin öne çıkan özellikleri

Farklı veri kaynakları ve araçlarla sorunsuz bağlantı kurmayı sağlayan MCP, böylece her bir entegrasyon için özel kod yazma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. MCP’nin büyük dil modellerinin güncel bilgilere erişmesini mümkün hale getirdiğini söyleyebiliriz. Bu da modellerin daha doğru ve güvenilir yanıtlar üretmelerini sağlıyor. Veri erişimini standartlaştırarak güvenliği artıran Claude MCP, kontrolü de kolaylaştırıyor.

Claude MCP’nin teknik yapısı

Claude MCP, İstemci-Sunucu Mimarisi kullanıyor. Burada istemci olarak bir büyük dil uygulamasını, sunucu olarak da bir araç ya da harici veri kaynağını düşünebiliriz. MCP, büyük dil uygulaması ve araç arasında standart bir iletişim protokolü kullanıyor. 

MCP Sunucuları harici veri kaynakları veya araçlarla bağlantı kurarak LLM’lere gerekli bilgileri sağlarken, MCP İstemcileri de LLM uygulamaları içinde çalışan ve MCP sunucularıyla iletişimi yöneten bileşenler olarak karşımıza çıkıyor.

Claude MCP hangi alanlarda kullanılabilir? 

Claude MCP dosya yönetimi, API entegrasyonları ve veritabanı erişimi için kullanılabilir. Claude, MCP sayesinde bilgisayarınızdaki dosyalara erişebilir, okuyabilir ve düzenleyebilir. GitHub, Google Drive gibi hizmetlerle doğrudan etkileşim kurarak veri alışverişi yapabilir.PostgreSQL, SQLite gibi veritabanlarına bağlanarak sorgular çalıştırabilir ve veri çekebilir.

MCP’nin açık kaynaklı bir protokol olması, geliştiriciler tarafından sürekli olarak geliştirilmesini sağlıyor. Geliştiricilerin kendi MCP sunucularını oluşturarak ekosistemi genişletebileceğini belirtelim. Böylece geliştiriciler, yeni kullanım senaryoları oluşturabilir.

Son olarak MCP’nin LLM’lerin yeteneklerini genişleterek onları daha dinamik ve etkileşimli hale getirdiğini söyleyebiliriz. Claude MCP’nin yaygınlaşmasıyla, yapay zeka uygulamaları, daha kapsamlı ve verimli bir şekilde çalışabilir. 

Kaynak: webrazzi

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Aşırılıkların sistemi: Kepler-10 gezegen sisteminin sır perdesi aralanıyor
  • Nisan 30, 2025

Kepler-10 gezegen sistemi, Dünya büyüklüğündeki kavrulmuş bir kayalık gezegenden, derin okyanuslara sahip olabilecek devasa bir “su dünyasına” kadar, gökbilimcileri şaşırtmaya devam ediyor. Bu sistemdeki son keşifler, gezegenlerin oluşumu ve evrimi hakkındaki bildiklerimizi yeniden sorgulatıyor. Kaynak chip

Devamı

Devamı
Efsane geri döndü: Flappy Bird 10 yıl sonra Android’de yeniden uçuşta!
  • Nisan 30, 2025

Flappy Bird, 10 yıl sonra yeni karakterler ve dünyalarla Android’e geri döndü. Üstelik bu kez kripto para karmaşası da yok. Kaynak chip

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir