Türkiye’de İnternet 32 yaşında: İnternet Haftası ne zaman kutlanır?

Bugün ülkemizde kullanımının 32. yıl dönümü. 12 Nisan 1993’te TÜBİTAK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) iş birliği ile başlatılan TR-NET projesi kapsamında 64 Kbps kapasiteli bir kiralık hat kullanılarak ODTÜ ile ABD’deki Ulusal Bilim Vakfı Ağı (NSFNet) arasında ilk bağlantısı kuruldu.

’de internet çalışmalarının tarihi çok daha eskilere dayanıyor. Bugün TÜBİTAK tarafından yürütülen Ulusal Akademik Ağ’ın (ULAKNET) öncüsü Türkiye Üniversiteler ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) 1986’da kuruldu. TÜVAKA akademik tabanlı bir paylaşım ağıydı ve Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ve araştırma kurumlarının birbirleriyle elektronik ortamda iletişim kurmalarını sağlıyordu. 1987’de ise, ODTÜ üzerinden ilk geniş alanlı ağ (WAN) bağlantısı ile Avrupa ve ABD’deki üniversitelerin bilgisayar ağları olan BITNET-EARN’e erişim sağlandı.

1991’de internetin akademik amacın dışında da kullanılabilmesi için ODTÜ ve TÜBİTAK iş birliğiyle TR-NET projesi hayata geçirildi. Bu kapsamda ilk uluslararası test bağlantısı Eylül 1992’de X.25 devresi üzerinden Hollanda ile kuruldu.

3 Şubat 1993’te gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısının ana maddelerinden biri ’de ağlarının geliştirilmesi ve kullanımının teşvik edilmesiydi. 12 Nisan 1993’te NSFNet ile kurulan bağlantı ile Türkiye dünyasına gerçek anlamda ilk adımını attı. 1995’te TR-NET’in ticari kanadı ODTÜ’ye devredildi. Bunun ardından internet bağlantı hızı iki katına çıkarılarak 128 Kbps’ye ulaştı.

Mayıs 1996’da “üniversitelerin ulusal ve uluslararası bilgisayar bağlantıları ile ilgili hizmetlerin sağlanması” görevi Yükseköğretim Kurulu tarafından TÜBİTAK’a devredildikten sonra Haziran 1996’da TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) kuruldu. ULAKBİM, ticari kanadı ODTÜ’ye devredilen TR-NET’in eğitim ve araştırma alanındaki görevleri ile birlikte TÜVAKA’nın da işlevlerini devraldı. Akademik anlamda bu gelişmeler yaşanırken, internet hizmetinden servis sağlayıcılarının yararlanması amacıyla Ağustos 1996’da TURNET projesi hayata geçirildi ve bu sayede internet ticari kuruluşların ve bireysel kullanıcıların hizmetine sunuldu.

Kaynak NTV

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Safer ayı ne zaman başlıyor? 2025 Safer ayı başlangıç tarihi
  • Temmuz 22, 2025

SAFER AYI İBADETLERİ Safer ayı, Hicrî takvimin ikinci ayıdır. Bu ay, bazı toplumlarda uğursuzlukla anılsa da, İslam’da böyle bir inanç geçerli değildir. Her ay gibi Safer de Allah’ın ayıdır ve müminler için ibadet ve dua ile değerlendirilecek kıymetli…

Devamı

Devamı
PARS, PUSU, HÜRJET, GÜRZ ve KORKUT… İDEF’te karada, denizde ve havada gövde gösterisi
  • Temmuz 22, 2025

Kara araçları sınıfında ise PARS İZCİ 8×8 Zırhlı Muharebe Aracı, PARS İZCİ 6×6 Komuta Kontrol Aracı, BMC VURAN Çok Amaçlı Zırhlı Araç, BMC KİRPİ II Mayına Karşı Korumalı Zırhlı Araç, BMC AMAZON Çok Amaçlı Zırhlı Araç, BMC TULGA…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir