İranlı turistlerden Van’a 80 milyon dolarlık katkı

Van TSO tarafından düzenlenen Shopping Fest ve Nevruz tatili kapsamında Van’a gelen İranlı turist sayısında geçen yıla oranla artış yaşandı. İranlı turistler, bu yıl Kapıköy Gümrük Kapısı’nın yanı sıra, 5 yıl aradan sonra ilk seferini yapan Tahran-Van trenini tercih ederek kente geldi. İlk üç ayda Van’a gelen İranlı turist sayısının 157 bine ulaştığını ifade eden Van TSO Başkan Yardımcısı Çeliktaş, bu yıl Nevruz’un Ramazan ayına denk gelmesi ve İran’daki ekonomik sorunlara rağmen turist sayısında artış yaşandığını dile getirdi. Elde edilen katma değerin başta konaklama, yeme-içme, lojistik ve mağazacılık olmak üzere birçok sektöre yayıldığı kaydedildi.

Van TSO Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Shopping Fest’in İranlı turistlerin kentte daha uzun süre kalmaları, alışveriş yapmaları ve iyi vakit geçirmeleri amacıyla düzenlendiğini belirtti. 3 ay içerisinde kente gelen İranlı turist sayısının 157 bine ulaştığını ifade eden Çeliktaş, “Geçen yılın aynı dönemine baktığımızda bu sayının yaklaşık yedi bin kişi daha az olduğunu görüyoruz. Tabii ki beklentimiz daha fazlaydı. Ancak Nevruz’un Ramazan ayına denk gelmesi ve İran’daki ekonomik sıkıntılar nedeniyle bir miktar düşüş yaşandı. Yine de bu durumu yaz aylarında telafi edeceğimizi düşünüyoruz. İranlı turistlerin ilimize gelişini desteklemek amacıyla düzenlediğimiz Shopping Fest’in amacı, İranlı misafirlerimizin burada daha fazla zaman geçirmelerini, iyi vakit geçirmelerini ve daha fazla alışveriş yapmalarını teşvik etmekti. Dolayısıyla festivalin ilimize olan katkısı oldukça büyüktür. İlin ekonomisine önemli bir değer kattı” dedi.

“Yaklaşık 80 milyon dolarlık bir katma değer sağlandı”

İranlı turistler Van’ı tercih etmeye devam ettiğini dile getiren Çeliktaş, “Ancak sınır kapısındaki yoğunluğu azaltabilirsek, onların geçişlerini daha rahat ve hızlı hale getirebilirsek, bu ziyaretlerden daha fazla verim alabiliriz. İran’dan gelenlerin daha sağlıklı şartlarda geçiş yapması ve sınırda daha az zaman geçirmesi gerekiyor. Bu yılın ilk üç ayında turist başına ortalama 500 dolar harcama yapıldığını varsayarsak, ilimize yaklaşık 80 milyon dolarlık bir katma değer sağlandığını görüyoruz. Bu ekonomik katkı, genellikle tabana yayılarak birçok sektörün faydalanmasını sağlıyor. En çok da konaklama, lojistik, yeme-içme ve mağazacılık sektörleri bu katkıdan yararlanıyor. Bu durum esnafımıza moral ve motivasyon sağlıyor. Esnafımızın yüzü gülüyor” diye konuştu.Bu içerik Doğukan Akbayır tarafından yayına alınmıştır

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Mynet

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Beşiktaş Kulübü’nde Serdal Adalı yeniden Başkan!
  • Mayıs 11, 2025

Beşiktaş Kulübü olağan seçimli genel kurulunda başkanlık seçimini yeniden Serdal Adalı kazandı. Türkiye Atletizm Federasyonu Ataköy Atletizm Salonu’nda saat 10.00’da başlayan kongrede kapılar 17.00’de kapandı ve oy verme işlemi sona erdi. Beşiktaş’ta beşinci kez başkanlık için yarışan Adalı,…

Devamı

Devamı
Erlau işçileri Almanya Başkonsolosluğu önünde eylem yapacak
  • Mayıs 11, 2025

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet sürdüren Alman menşeli Erlau Metal’de sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin fabrika önündeki direnişi sürüyor. Birleşik Metal-İş, işçilerle birlikte 12 Mayıs’ta Alman Konsolosluğunun önünde basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. Duyuruda, “Sendikamız, Alman sermayeli ERLAU işyerinde…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir