Avrupa Birliği, Suriye’ye tüm ekonomik yaptırımları kaldırıyor!

Birliği ülkeleri, Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından savaştan zarar gören ülkenin toparlanmasına yardımcı olmak amacıyla ‘ye yönelik tüm ekonomik yaptırımların kaldırılmasına yeşil ışık yaktı.

Diplomatlar, AB’nin 27 üye ülkesinin büyükelçilerinin, günün ilerleyen saatlerinde Brüksel’de toplanacak olan dışişleri bakanları tarafından resmen açıklanması beklenen bu adım için bir ön anlaşma yaptıklarını söyledi.

‘nin kararı, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta Washington’un Suriye’ye yönelik yaptırımlarını kaldırdığını açıklamasının ardından geldi.

AB diplomatları anlaşmanın Suriye bankalarını küresel sistemden koparan ve merkez bankası varlıklarını donduran yaptırımların kaldırılmasını öngördüğünü söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, başkanlık edeceği Dışişleri Bakanları Toplantısı’ndan devrik Esad liderliğindeki rejime yönelik yaptırımların kaldırılması için yeni kararlar çıkmasını umduğunu, aksi halde Afganistan örneğine benzer bir tablo ile karşılaşılacağını söyledi.

Dışişleri bakanlarının Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması konusunu görüşeceğini belirten Kallas, “Umarım bugün ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşabiliriz” dedi.

Kallas, toplantı öncesinde AB ülkelerinin bu konuda yoğun tartışmalar yaşadığını belirterek “(Şam’daki) Hükümetin doğru yöne gidip gitmediği konusunda endişeler var ancak bence başka seçeneğimiz yok. Ya onlara ülkeyi istikrara kavuşturma olanağı vereceğiz ya da bunu yapmayacağız ve Afganistan’da olan gibi bir şeye sahip olacağız” ifadelerini kullandı.

ABD’nin de Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma kararının olumlu bir adım olduğunu ifade eden Kallas, AB’nin bu konuda öncü olduğunu vurguladı.

SURİYE’YE YAPTIRIMLAR NEYİ KAPSIYOR?

AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, iç savaşın patlak vermesinin ardından Mayıs 2011’de başladı.

Rejimle bağlantılı, insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere yönelik seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı. Esad’dan bakanlara, rejimin iç çemberinde yer alan kritik isimler listede yer aldı.

Bunların yanı sıra AB, Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı, rejimin finans ağının kalbinde yatan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı, hem askeri hem sivil amaçlı kullanılabilen malların ve bazı iletişim ekipmanının ihracatı kısıtlandı. Yaptırımlar, belli girişimlerin, altyapı projelerinin finanse edilmesini de kapsadı.

AB, 24 Şubat’ta ise Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan yaptırımları “askıya almaya” karar verdiğini duyurmuştu.

AB yetkilileri, yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili kararların “geri döndürülebilir” nitelikte olduğunu, ülkedeki durumun yakından takip edildiğini vurguluyor.

Kaynak: NTV

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Pezeşkiyan: İsrail bana suikast girişiminde bulundu
  • Temmuz 7, 2025

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD‘li gazeteci Tucker Carlson’ın programına internet bağlantısıyla konuk oldu. Pezeşkiyan, kendisine İsrail’in suikast düzenlemeye çalışıp çalışmadığıyla ilgili soruya “Evet, denediler ve buna göre hareket ettiler ama başarısız oldular” yanıtını verdi. ABD’de yaşayan İran vatandaşlarının “uyuyan…

Devamı

Devamı
Yunanistan’da sıcak hava alarmı! Açık alanlarda çalışmak yasaklandı
  • Temmuz 7, 2025

Yunanistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılan açıklamada, Meteoroloji Dairesinin bu hafta ülke genelinde hava sıcaklıklarında büyük bir artış olacağına ilişkin yaptığı duyuruya işaret edilerek, yüksek sıcaklık nedeniyle çalışanlar için alınması gereken önlemler sıralandı. Bu kapsamda, Orta Makedonya,…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir