FDA, ilaç değerlendirme süreçlerini hızlandırmak amacıyla OpenAI ile görüşüyor

Yapay zeka teknolojisi, sağlık sektöründe tanı süreçlerinden tedavi protokollerine, ilaç geliştirmeden kişiye özel tıbba, hasta izleme ve bakıma kadar pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Ancak ilaç geliştirme süreçlerinin hala yıllar alması, tıptaki yeniliklerin gecikmesine ve sağlık maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Bu duruma çözüm arayışlarının bir parçası olarak, yapay zeka şirketi OpenAI’ın ilaç değerlendirme süreçlerini hızlandırmak amacıyla ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile görüşmeler yaptığı ortaya çıktı.

Wired’ın haberine göre, iki tarafta cderGPT adlı deneysel bir yapay zeka aracı üzerinde görüşmeler yürütüyor. Bu sistemin FDA bünyesindeki İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi (Center for Drug Evaluation and Research – CDER) için geliştirildiği belirtiliyor. CDER, ABD’de reçeteli ve reçetesiz ilaçların güvenliği ve etkinliğini denetleyen ana kurum olarak biliniyor.

Görüşmelere teknoloji girişimcisi Elon Musk’la bağlantılı DOGE adlı bir oluşumun temsilcilerinin de katıldığı iddia ediliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yeni ilaçların geliştirilmesi genellikle on yılı bulan uzun ve karmaşık süreçler gerektiriyor. OpenAI’ın FDA ile yürüttüğü bu girişim, özellikle onay sürecinin son aşamalarını hızlandırmayı amaçlıyor.

Yapay zeka teknolojilerinin tıp ve biyoteknoloji alanlarında giderek daha fazla kullanılması dikkat çekerken uzmanlar bu sistemlerin doğruluk payı ve denetlenebilirliği konusunda soru işaretlerinin sürdüğünü belirtiyor. FDA’nın bu alanda atacağı adımlar, hem sektörün geleceği hem de halk sağlığı açısından yakından izleniyor.

Kaynak: webrazzi

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

ITER Projesi ve süperiletken mıknatıs sistemi: Nükleer füzyonun potansiyeline bir adım daha!
  • Mayıs 8, 2025

Ticari olarak uygulanabilir füzyonun mümkün olduğunu gösterebilecek en önemli çalışmalardan biri son aşamasına yaklaşıyor: Dünyanın en güçlü süperiletken mıknatıs sistemi, ITER projesinin bir parçası olarak yola çıktı. Kaynak chip

Devamı

Devamı
Sony, yeni amiral gemisi telefonu Xperia 1 VII’yi tanıtmak için hazır
  • Mayıs 8, 2025

Sony, Alpha teknolojisiyle güçlendirilmiş yeni amiral gemisi telefonu Xperia 1 VII’nin lansman tarihini resmi olarak açıkladı. Kamera performansı, güçlü donanım ve klasik bir tasarımla birlikte gelmesi beklenen Xperia 1 VII’nin bilinen tüm detayları içeride! Kaynak chip

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir