Alerji ilaçlarında gizli tehlike: Beyni etkileyip Alzheimer’a neden oluyor Alerji ilaçlarında gizli tehlike: Beyni etkileyip Alzheimer’a neden oluyor

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan bazı alerji ilaçlarının uzun vadede hafıza sorunlarına ve demansa yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan bazı alerji ilaçlarının uzun vadede hafıza sorunlarına ve demansa yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Alerjiye karşı alınan yanlış ilaçlar, yıllar içinde geri dönüşü olmayan nörolojik hasarlara neden olabilir. Uzmanlara göre, özellikle uyku hali yapan antihistaminiklerin uzun süreli kullanımı, beynin hafıza ve öğrenmeden sorumlu kimyasallarını baskılayarak demans riskini artırabiliyor. Yaz aylarında sıkça başvurulan bu ilaçlar, geçici rahatlama sağlasa da bilinçsiz kullanım durumunda Alzheimer gibi ciddi hastalıkların tetikleyicisi olabilir. Uzmanlar, alerji tedavisinde ilaç seçiminin mutlaka hekim veya eczacı danışmanlığında yapılması gerektiğini vurguluyor.

Yaz aylarında artan polen seviyeleriyle birlikte alerji ve saman nezlesi (alerjik rinit) vakalarında ciddi bir artış yaşanırken, uzmanlar sık kullanılan bazı ilaçların uzun vadeli etkilerine dikkat çekiyor.

uyku hali yapan

(sedatif) antihistaminiklerin günlük kullanımına karşı uyarılarda bulundu.

“‘Asetilkolin’ salınımını engelliyor”

Grayson, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, sedatif etkili antihistaminiklerin beyin kimyası üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini ve uzun vadede demans (bunama) riskini artırabileceğini belirtti. Bu ilaçların, hafıza ve bilişsel fonksiyonlar için kritik rol oynayan “asetilkolin” isimli nörotransmitterin salınımını engellediğini söyleyen Grayson, bu durumun Alzheimer dahil olmak üzere çeşitli nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlayabileceğini ifade etti.

Alerji tedavilerinde ‘antihistaminik’ uyarısı

Grayson yaptığı açıklamasında, “Alerjik rinit, saman nezlesi ve mevsimsel alerjiler gibi durumlarda günlük antihistaminik kullanımı mümkündür. Ancak ben her zaman uyku yapmayan antihistaminikleri tercih etmenizi öneririm. Çünkü sedatif antihistaminikler, uzun vadeli kullanımlarda beyindeki nörotransmitterleri etkileyerek demans riskini belirgin şekilde artırabilir.” ifadelerini kullandı.

Grayson, bu ilaçların hekim kontrolünde kısa süreli olarak reçete edilebileceğini, ancak yalnızca uyku desteği amacıyla ve düzenli şekilde kullanılmasının beyin sağlığı açısından sakıncalı olduğunu belirtti.

Uzun süreli kullanımı demans riskini artırıyor

Amerika merkezli 2015 yılında yapılan ve 65 yaş üstü 3.400’den fazla kişiyi 18 yıl boyunca izleyen bir çalışmaya da atıfta bulunan Grayson, söz konusu ilaçların uzun süreli kullanımının demans riskini artırdığını gösteren bilimsel verilerin bulunduğunu vurguladı.

Tedavinin uzun vadeli sonuçları da göz önünde bulundurulmalı

Grayson, alerji ve saman nezlesi gibi durumlarda tedavi seçimi yapılırken yalnızca semptomları baskılayan değil, uzun vadeli sağlık üzerindeki etkileri de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Ekranda/perdede gördüğümüz gerçek mi? Ekranda/perdede gördüğümüz gerçek mi?
  • Mayıs 3, 2025

Sonraki haber Görsel: Arşiv Film ürünlerinin insanlara ulaşımı ilkokul çağına inmişken sinema okuryazarlığının müfredatta yer almaması anlamlı değil. Sinema ve dizilerde “oluşturulan gerçeklik” ile gerçek denilen şeyin farkını anlamlandırabilmek için meseleye temel seviyede hakim olmak gerek. Sinema filmi…

Devamı

Devamı
Sağlık Bakanı Memişoğlu müjdeyi verdi: 2 bin 239 hekim atanacak Sağlık Bakanı Memişoğlu müjdeyi verdi: 2 bin 239 hekim atanacak
  • Mayıs 3, 2025

YASAL UYARI BIST isim ve logosu “Koruma Marka Belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir