Nefes borusuna mısır kaçtığı 5 ay sonra ortaya çıktı Nefes borusuna mısır kaçtığı 5 ay sonra ortaya çıktı

 Yaşlı kadının sağ akciğerinin tamamen kapalı olduğu anlaşıldı.

Yaşlı kadının sağ akciğerinin tamamen kapalı olduğu anlaşıldı.

Denizli’de 78 yaşındaki felçli hastanın nefes borusuna kaçan mısır tanesi 5 ay sonra ortaya çıktı. Akciğerine enfeksiyonu şikayetlerinin tekrarlamasıyla ortaya çıkan olayda, yaşlı kadının sağ akciğerinin tamamen kapalı olduğu anlaşıldı.

Denizli’de yaşayan ve emekli öğretmen olan 78 yaşındaki felçli kadın son zamanlarda sık sık

Hava yolu içindeki sıvıları emen aspiratörün gücünü kullanılarak cismin çıkarılması mümkündü. Bronkoskobun ucu, sarı cismin gövdesine dayanıp aspiratör ile emme sayesinde ikisi birbirine sımsıkı yapıştırıldı. Emme gücünün azaltılmamasına dikkat ederek yabancı cisim ve bronkoskop, aynı zamanda hava yollarından dışarıya başarı ile çıkarıldı. İşlem sonrasında hasta yakınına mısır tanesi açısından tıbbi öykü yeniden sorulduğunda, hastamızın bundan beş ay önce yediği pizzanın üzerinde mısır taneleri olduğu öğrenildi. O sırada ani bir yakınma ortaya çıkmadığı için böyle bir ihtimal akla gelmemişti. Düşkün hastalar taneli gıdalar yerken, bu durumun fark edilmeden de gelişebileceğini göstermesi açısından önemli olan bu tablo, hastaların bir dedektif titizliği ile değerlendirilmesi gerekliliğini bir kez daha ortaya koymaktadır”

“Normalde yemek borusu ile soluk borusu arasında yer alan epiglot adlı kapak, gıdaların yanlışlıkla hava yollarına kaçmasını önler. Ancak gülme, konuşma gibi durumlarda ya da yatar pozisyonda beslenen bakım hastalarında bu koruyucu mekanizma devre dışı kalabilir. Kuru yemiş, nohut, sıvı gıdalar, iğne, diş protezi gibi yabancı cisimler hava yollarına kaçtığında öksürük refleksi devreye girerek güçlü şekilde tepki verir. Cisim büyüklüğü ve tıkadığı bölgeye bağlı olarak nefes darlığı, morarma ve hatta ölüm meydana gelebilir. İlk aşamada Heimlich manevrası ya da öksürükle cisim dışarı atılamazsa, bronkoskopi ile müdahale gerekir. Bu işlem genellikle genel anestezi altında rijit bronkoskop adı verilen metal bir tüple gerçekleştirilir. Yabancı cismin çıkarılmaması durumunda, akciğerde hava giriş çıkışının durması sonucu sönme (atelektazi) ve dirençli enfeksiyonlar gelişebilir. Bu da kalıcı akciğer hasarına yol açabilir”

ifadelerini kullandı.

#Denizli

#sağlık

#akciğer enfeksiyonu

Kaynak: Yeni Safak – Aktüel

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

İlber Ortaylı kaza geçirdi: Trafik kazası tartışmaya dönüştü İlber Ortaylı kaza geçirdi: Trafik kazası tartışmaya dönüştü
  • Temmuz 22, 2025

Sonraki haber Prof. Dr. İlber Ortaylı Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın içinde bulunduğu araç Balıkesir’de kazaya karıştı. Sağlık durumu iyi olan Ortaylı, olay sonrası aracından inerek şoförler arasında çıkan çevredeki gerginliği yatıştırdı. Kazada yaralanan olmadı. Ünlü tarihçi İlber…

Devamı

Devamı
Sakarya’daki orman yangını 3’üncü gününde: Eşinden gelen telefon hayatını kurtardı Sakarya’daki orman yangını 3’üncü gününde: Eşinden gelen telefon hayatını kurtardı
  • Temmuz 22, 2025

Sonraki haber Şadiye ve Ramazan Kaya çifti. Sakarya’nın Geyve ilçesindeki orman yangınında Bozören Mahallesi’nde oturan Şadiye ve Ramazan Kaya çifti, yaşadıklarını anlattı. Yangında alevlerin arasında kaldıklarını belirten Şadiye Kaya, “Yangın başladığında ben evde oturuyordum. Eşim telefon etti bana…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir