OpenAI’ın deneysel modeli, Uluslararası Matematik Olimpiyatı’nda altın madalya kazandı

OpenAI’ın deneysel yapay zekası, Uluslararası Matematik Olimpiyatı’nda altın madalya seviyesinde başarı gösterdi. Şirkette büyük dil modelleri ve muhakeme üzerine çalışan araştırmacı Alexander Wei, X platformunda önemli bir gelişmeyi paylaştı. OpenAI’ın yayınlanmamış deneysel modeli, dünyanın en prestijli matematik yarışmalarından biri olan Uluslararası Matematik Olimpiyatı’nda (IMO) altın madalya seviyesinde başarı gösterdi.

Model, yarışmadaki altı problemden beşini çözerek toplam 42 puan üzerinden 35 puan aldı. IMO’da ülkeler, genellikle çok zorlayıcı cebir ve kalkülüs soruları içeren bu yarışmaya altı öğrenci gönderiyor. Sorular basit görünse de en yüksek puanı alabilmek için yaratıcılık ve derin düşünme gerekiyor. Bu yıl 630 yarışmacı arasından sadece 67’si, yani yaklaşık yüzde 10’u altın madalya kazandı.

Yapay zeka genellikle karmaşık veri setleri ve tekrarlayan görevlerde başarılı olsa da yaratıcı düşünce ve karmaşık karar verme gerektiren problemlerde genellikle yetersiz kalıyor. Ancak OpenAI’ın yeni modeli, IMO’daki zorlu matematik problemlerini insan seviyesinde muhakeme yeteneğiyle çözmeyi başardı. Wei, “Böylece insan matematikçiler seviyesinde karmaşık ve sağlam argümanlar oluşturabilen bir model geliştirdik” ifadelerini kullandı.

OpenAI CEO’su Sam Altman ve Wei, bu düzeyde matematiksel yeteneklere sahip bir modelin önümüzdeki birkaç ay içinde kamuya sunulmasının beklenmediğini belirtti. Bu nedenle, yakın zamanda çıkacak GPT-5 sürümünde IMO seviyesinde bir performans bulunmayacak. Ancak önceki modellere göre gelişmiş olacak.

Kaynak: webrazzi

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Bilim insanları, Ay toprağından su ve oksijen üretmeyi başardı
  • Temmuz 21, 2025

Bilim insanları, yalnızca Güneş ışığını kullanarak Ay yüzeyinden su elde etmeyi başardı. Bu su, solunabilir oksijen ve roket yakıtı üretiminde kullanılabiliyor. Yeni yöntem, Ay’da kalıcı yaşam senaryolarını daha gerçekçi hale getirebilir. Kaynak chip

Devamı

Devamı
Hava durumu değişiklikleri, migreni neden tetikliyor?
  • Temmuz 21, 2025

Hava durumu tahminleri migren hastaları için sadece günlük bir bilgi değil, aynı zamanda olası bir atağın habercisi olabilir. Uzmanlar, özellikle barometrik basınç ve sıcaklık dalgalanmalarının, migreni tetikleyen mekanizmaları nasıl devreye soktuğunu inceliyor. Kaynak chip

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir