Oracle’dan yapay zeka destekli veritabanı etkileşimi: Oracle Database için MCP Sunucusu

Oracle, Oracle Database için MCP Sunucusu’nu tanıttı. Model Context Protocol ürünü olan MCP Server for Oracle Database, yapay zeka destekli etkileşimi doğrudan temel veritabanı platformuna getiriyor. Böylece geliştiriciler ve analistler, doğal dil kullanarak verileri sorgulayıp yönetebiliyor. Bu sürümle Oracle, kuruluşların yapay zeka kullanarak kurumsal verilere erişme, yönetme ve bu veriler hakkında karar verme yöntemlerini basitleştiriyor.

MCP Sunucusu nedir?

Claude MCP neler sunduğunu sizlerle daha önce paylaşmıştık. Model Context Protocol (MCP), büyük dil modellerinin (LLM’ler) harici veri kaynakları ve araçlarla etkileşimini standartlaştıran açık bir protokol. Bu protokol, LLM’lerin gerçek zamanlı verilere erişimini sağlayarak daha dinamik ve güncel yanıtlar üretmelerini sağlıyor. Anthropic, MCP’den bahsederken, yapay zeka sistemleri için bir USB-C port ifadesini kullanıyor. 

Oracle Database için MCP Sunucusu’nun detayları

Oracle’ın MCP sunucusu, büyük dil modellerinin Oracle Database’e güvenli bir şekilde bağlanmasını sağlıyor. Kullanıcı izinlerini ve rollerini gözeten Oracle’ın MCP sunucusu, büyük dil modellerinin bağlamsal olarak etkileşime girmesini destekliyor. 

Kullanıcılar, Oracle Database için MCP Sunucusu sayesinde doğal dil kullanarak Oracle’ın temel veritabanı platformuyla etkileşime girebiliyor. Sunucu, soruları SQL sorgularına çevirerek kullanıcıların karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan verilerden içgörüler elde etmesine yardımcı olur. Aynı zamanda sunucunun performans tanılama, şema özetleme ve sorgu oluşturma gibi görevleri kolaylaştırdığını da söyleyebiliriz. 

Kod oluşturabilen ve performansı analiz edebilen Oracle Database AI için MCP Server ajanları, geliştiriciler ve analistler için bir asistan görevi görebilir. Protokol ayrıca okuma ve yazma işlemlerini de destekliyor. Böylece kullanıcılar, yapay zeka asistanı aracılığıyla dizin oluşturma, performans planlarını kontrol etme veya iş yüklerini optimize etme gibi işlemleri gerçekleştirebiliyor. 

Uygulama ayrıca önceden oluşturulmuş beceriler sunuyor. Bu becerilere şemaları özetleme veya SQL sorgularını otomatik olarak oluşturma da dahil. Bununla beraber geliştiriciler uygulamalarına veya iş bağlamlarına göre etkileşimleri özelleştirmek için kendi özel becerilerini de tanımlayabiliyor. Oracle, MCP ekosisteminde ek hizmetler için desteği geliştirmeye devam edeceğini belirtiyor. Şirketin yakında portföyünde daha geniş bir entegrasyon sunmayı planladığını da belirtmekte fayda var.

MCP Sunucuları gittikçe daha fazla yaygınlaşıyor. Ülkemizde de Yapay zeka destekli uçuş deneyimi sunan THY’nin MCP Sunucusu ve yapay zeka ile ödeme deneyimi sunan Moka United destekli Wagmi Tech Payment MCP Sunucusu gibi örnekler öne çıkmakta. 

Kaynak: webrazzi

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Sürücüsüz araç teknolojileri girişimi Bedrock Robotics, 80 milyon dolar yatırım aldı
  • Temmuz 17, 2025

Sürücüsüz araç teknolojileri alanında faaliyet gösteren Bedrock Robotics, toplamda 80 milyon dolar yatırım aldı. Bu yatırım iki turda gerçekleşti. 2024 yılında kurulan şirketin tohum yatırım turuna Eclipse, A serisi yatırım turuna ise 8VC liderlik etti. ABD merkezli Bedrock…

Devamı

Devamı
James Gunn Superman filminden servet kazandı, oyuncular üç hanelerde kaldı
  • Temmuz 17, 2025

James Gunn’ın 15 milyon dolarlık maaşı, oyuncuların aldığı ücretler ve DC Evreni’nin yeni yol haritası… Kaynak chip

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir