Pasifik Okyanusu küçülüyor: Amasya kıtası doğacak

‘nın en derin ve en büyük su kütlesi olan Pasifik Okyanusu’nun giderek küçüldüğü tespit edildi. Pasifik Okyanusu’nun kademeli olarak küçülerek sonunda tamamen kapanacağı düşünülüyor.

Avustralya’daki Curtin Üniversitesi ve Çin’deki Pekin Üniversitesi’nden bilim insanlarına göre, ‘nın tektonik plakaları birleşerek gezegenin coğrafyasını yeniden şekillendirecek devasa bir kara kütlesi yaratma potansiyeline sahip. 

Yapılan simülasyonlarda 200 ila 300 milyon yıl içinde Pasifik Okyanusu’nun kapanarak yeni bir süper kıtanın ortaya çıkabileceği saptandı. Süper kıta, Dünya’nın kara parçalarının çoğundan veya tamamından tek bir kıta oluşması anlamına geliyor.

YENİ KITANIN ADI AMASYA

Dünya üzerindeki kara parçalarının zaman içinde ayrılıp birleşebildiği biliniyor. Örneğin bundan milyonlarca yıl önce önemli bir kısmı güney yarımkürede yer alan tek bir kıta vardı. Pangea diye adlandırılan bu kıta 200 milyon yıl önce ayrılmaya başladı ve zamanla bugünkü 7 kıta ortaya çıktı.

Ancak son dönemdeki hesaplamalar kıtaların yeniden birleşme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bilim insanları milyonlarca yıl sonra Dünya’da yeniden bir süper kıtanın oluşmasını bekliyor. Bu beklenen süper kıtaya Amerika ve Asya isimlerinin birleşimiyle oluşturulan “” (Amasia) adı veriliyor.

Yeni araştırma, Amasya kıtasının 200 ila 300 milyon yıl içinde ortaya çıkabileceğini gösterdi.

DÜNYA’YA NE OLACAK?

Curtin Üniversitesi Dünya Dinamikleri Araştırma Grubu ve Pekin Üniversitesi Orojenik Kuşaklar ve Kabuk Evrimi Laboratuvarı’nda araştırmacı Dr. Chuan Huang, “Yeni bulgularımız önemli ve önümüzdeki 200 milyon yılda Dünya’ya ne olacağına dair fikirler sağlıyor” dedi.

“Son 2 milyar yıl boyunca, Dünya’nın kıtaları her 600 milyon yılda bir çarpışarak bir süper kıta oluşturdu. Buna süper kıta döngüsü denir. Bu da mevcut kıtaların birkaç yüz milyon yıl sonra tekrar bir araya geleceği anlamına geliyor.”

Avustralya’nın da bu önemli olayda rol oynaması, önce Asya ile çarpışması ve ardından Pasifik Okyanusu kapandığında Amerika ile Asya’yı birbirine bağlaması bekleniyor.

NDTV’ye konuşan Dr. Huang, “Dünya’nın tektonik plakalarının nasıl evrimleşeceğini bir süper bilgisayar kullanarak simüle ederek, 300 milyon yıldan daha kısa bir süre içinde Pasifik Okyanusu’nun kapanmasının muhtemel olduğunu ve bunun da Amasya’nın oluşumuna olanak sağlayacağını gösterebildik. Bu da önceki bazı bilimsel teorileri çürüttü.” dedi.

Kaynak: NTV

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Toprak Razgatlıoğlu yarışı ne zaman, saat kaçta?
  • Temmuz 12, 2025

Red Bull sporcusu Toprak Razgatlıoğlu, şampiyona liderliği yolunda kritik bir viraj olan bu etapta, güçlü rakiplerine karşı üst düzey bir performans sergileyerek puan farkını kapatmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl Donington Park’ta üçte üç yaparak pistin hakimi olduğunu kanıtlayan Toprak,…

Devamı

Devamı
Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün yıl dönümü öncesi merak konusu: 14-15 Temmuz resmi tatil mi?
  • Temmuz 12, 2025

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Temmuz’da başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok şehirde anma törenleri, yürüyüşler, sergiler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla yapılacak resmî törenlerin yanı sıra, şehit yakınları ve gazilere yönelik…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir