Gençlik Marşı ne zaman, nasıl yazıldı? Gençlik Marşı’nın sözleri ve hikayesi

19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan ve silah arkadaşlarının, Havza’ya giderken aracın bozulması üzerine yollarına yürüyerek devam ettiği sırada söylediği Gençlik Marşı, her 19 Mayıs’ta alanlarda yankılanıyor.

19 Mayıs 1919’da Milli Mücadele’yi örgütlemek üzere Samsun’a gelen Mustafa Kemal, kentte 6 gün kaldıktan sonra Havza’ya gitmek üzere silah arkadaşlarıyla yola çıktı.

Eski Ankara yolu (Kurtuluş Yolu) üzerinden Havza’ya giderken ilçeye 13 kilometre kala aracın bozulması üzerine Atatürk ve silah arkadaşları, yollarına yürüyerek devam etti.

Atatürk ve silah arkadaşları, gece konaklayacakları Karageçmiş köyüne doğru giderken, İsveçli şair Gustav Fröding’in yazdığı, “Dağ başını duman almış/ Gümüş dere durmaz akar/ Güneş ufuktan şimdi doğar/ Yürüyelim arkadaşlar/ Sesimizi yer gök su dinlesin/ Sert adımlarla her yer inlesin/ Bu gök, deniz nerede var/ Nerede bu dağlar taşlar/ Bu ağaçlar güzel kuşlar/ Yürüyelim arkadaşlar/ Sesimizi yer gök su dinlesin/ Sert adımlarla her yer inlesin” marşını söyledi.

Karageçmiş köyü yolunda ilk kez Atatürk ve silah arkadaşları tarafından seslendirilen marş, 20 Haziran 1938’de “Gençlik ve Spor Bayramı Marşı (Gençlik Marşı)” olarak kabul edildi.

GENÇLİK MARŞI

Dağ başını duman almış
Gümüş dere durmaz akar.
Güneş ufuktan şimdi doğar,
Yürüyelim arkadaşlar.

Sesimizi yer,gök,su dinlesin.
Sert adımlarla her yer inlesin.
Sesimizi yer,gök,su dinlesin.
Sert adımlarla her yer inlesin, inlesin.
Bu gök,deniz nerede var?

Nerede bu dağlar taşlar?
Bu ağaçlar ,güzel kuşlar,
Yürüyelim arkadaşlar.

Sesimizi yer, gök ,su dinlesin.
Sert adımlarla her yer inlesin.
Sesimizi yer, gök, su dinlesin.
Sert adımlarla her yer inlesin, inlesin

Kaynak NTV

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Özgür Özel, PKK’nın silah bırakmasına sessiz kaldı
  • Temmuz 11, 2025

Süleymaniye'de 30 PKK'lının silah bırakması sonrası Devlet Bahçeli, Ömer Çelik gibi isimlerden açıklamalar gelirken, daha önce 'Terörsüz Türkiye' sürecine destek verdiğini söyleyen Özgür Özel'in herhangi bir açıklamada bulunmaması dikkat çekti. Kaynak: ensonhaber.com

Devamı

Devamı
30 PKK’lı silahlarını yaktı: Ateş, sembol olarak kabul ediliyor
  • Temmuz 11, 2025

Saat 11.22'de PKK'lı 30 kişilik bir grup, silahlarını Süleymaniye'de kurulan kazanda ateşe verdi. Silahların yakılmasının altında yatan nedenlerden en derini de ateşin Kürtler için bir varoluşu sembolize etmesinden geliyor. Kaynak: ensonhaber.com

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir