Türkiye’nin 27 tarihi mekanı geceleri de ziyaretçi ağırlayacak Türkiye’nin 27 tarihi mekanı geceleri de ziyaretçi ağırlayacak

Geçen yıl ziyaretçilerin ilgisini çeken gece müzeciliği uygulaması, bu yıl 1 Haziran’da başlayacak ve pek çok müze akşamın ilerleyen saatlerinde ziyaretçilerini ağırlayacak.

Gece müzeciliğinde en çok ilgi çeken ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti, bu yıl da kapılarını çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri akşam saat 23.00’e kadar açık tutacak.

Uygarlıkları buluşturan heykeller de ışıklandırılacak

Güneydoğu Anadolu’nun en çok ziyaret edilenleri arasında bulunan Adıyaman Nemrut Örenyeri gece ışıklandırılacak ve 04.00-09.00 saatleri arasında ziyaretçiler tarafından gezilebilecek.

Heykellerin, Helen I. Antiochos’un annesinin Hellen, babasının ise Pers soyundan gelmesinden dolayı Batı ve Doğu arasında köprü olduğu ve uygarlıkları buluşturduğu kayıtlara yansıyor.

1987’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan ve Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnetini göstermek için kireç taşı bloklarından yaptırdığı iyi korunan 8-10 metrelik heykeller, Güneydoğu Anadolu’nun en çok ziyaret edilenleri arasında yer alıyor.

Aspendos, Patara ve Side Örenyeri saat 22.00’ye kadar açık

Yaklaşık 140 yıllık tarihiyle endüstri mirasının önemli öğelerinden biri olan Alsancak Tekel Fabrikası, 2023’te Kültür ve Turizm Bakanlığının yoğun girişimiyle Müze İzmir Kültür Sanat Fabrikası olarak tarih meraklılarına kapılarını açtı.

Didim Apollon Tapınağı saat 21.00’e, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi saat 22.00’ye, Denizli Hierapolis Örenyeri ise saat 23.00’e kadar gezilebilecek.

Bu kapsamda, Atatürk’ün ilk istirahatgahı olan Ankara Etnografya Müzesi de saat 21.00’e kadar ziyaret edilebilecek.

Galata Kulesi saat 23.00’e kadar açık

İstanbul’daki çeşitli müzeler de gece müzeciliğinden yararlanacak. Bu kapsamda İstanbul Arkeoloji Müzeleri (kapalı alanları hariç), Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi ve İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi saat 22.00’ye kadar açık olacak.

Samsun ve çevresinden Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Helenistik ve Roma dönemlerine ait eserleri bünyesinde barındıran ve geçen yıl yeni hizmet binasında ziyaretçilerini ağırlayan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi de akşam saat 22.00’ye kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Yaklaşık 10 bin eserin sergilendiği müzenin 4,5 kilometre ile Türkiye’nin en uzun gezi güzergahına sahip müzeleri arasında bulunuyor.

6 bin metrekare genişliğe sahip ve 82 metre çapı ile Türkiye’nin kolonsuz geçilen en büyük yapısı olan Şanlıurfa’daki Haleplibahçe Mozaik Müzesi de akşam saat 21.00’e kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: Yeni Safak – Aktüel

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

Prof. Dr. Sadettin Ökten T3 Vakfı etkinliğinde anlattı: Küreselleşme çağında kimlik nasıl korunacak? Prof. Dr. Sadettin Ökten T3 Vakfı etkinliğinde anlattı: Küreselleşme çağında kimlik nasıl korunacak?
  • Temmuz 7, 2025

Sonraki haber T3 Söyleşileri, Beykoz Cam ve Billur Müzesi’nde Prof. Dr. Sadettin Ökten’in katılımıyla icra edildi. Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı) tarafından düzenlenen, bilim, kültür, sanat ve düşünce dünyasından akademisyenlerle yapılan T3 Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu Prof. Dr.…

Devamı

Devamı
Murat Ülker yazdı: Aldanma eğilimi bireysel mi, toplumsal mı? Murat Ülker yazdı: Aldanma eğilimi bireysel mi, toplumsal mı?
  • Temmuz 6, 2025

Bir düşünceyi paylaşmanın işlevi bazen o düşünceye inanmak bile değildir. O düşünceyi taşımak, bir tür sosyal şifre gibi kimliğinizi gösteren bir işarettir; sana benzeyenlerle görünmez bir bağ kurar. Singh, bunu “bir şeye inanmak değil, o şey aracılığıyla birilerine…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir