Yakın aralıklarla kansere yakalanan 3 kardeş 10 yıldır verdikleri yaşam mücadelesini kazandı Yakın aralıklarla kansere yakalanan 3 kardeş 10 yıldır verdikleri yaşam mücadelesini kazandı
Lionel
İstanbul’da yaşayan Yuva çifti, 2015 yılında 1,5 yaşındaki oğulları Mislinan’ın boynunda oluşan şişlik nedeniyle hastaneye başvurdu.
Yapılan tahliller sonucu lenfoma (lenf kanseri) teşhisi konulan ve Erzurum’da tedavisine başlanan Mislinan, kemoterapi almaya başladı.
Ailenin isteği üzerine iki kardeşin tedavisine İstanbul’da devam edildi.
Kemoterapi tedavisi gören 3 kardeşin de durumu ağırlaşıp, doktorların acil donör bulunması gerektiğini söylemesi üzerine, uyumlu bulunan anne Refika Yuva, Havva Nur ve Mislinan’a donör oldu.
“Zor bir süreçti. Kanser nedir, kemoterapi nedir bilmiyoruz”
Anne Refika Yuva, 2015 yılında Erzurum’da yaşarken, oğlu Mislinan’ın boynunda oluşan şişlik nedeniyle gittikleri hastanede enfeksiyon nedeniyle yatışının yapıldığını, 2 ay süren tedavinin ardından da lenfoma teşhisi konulduğunu söyledi.
Yuva, doktorların teşhisin ardından durumu kötü olan Mislinan’ın acil kemoterapi alması gerektiğini söylemesi üzerine kendi istekleriyle oğullarının İstanbul’a sevkinin yapıldığını belirtti.
Yuva, o süreçte çocuklarının sağlık durumlarının çok kötü olduğunu, sürekli ateşlerinin çıktığını, kilo kaydettiklerini ve kemoterapi nedeniyle saçlarının dökülmeye başladığını anlatarak, şunları söyledi:
“Ben hiçbir zaman moralimi bozmadım”
Refika Yuva, çocukları kanserle mücadele eden hastanede tanıştığı arkadaşlarına da hep moral vermeye çalıştığını belirterek, şöyle konuştu.
Bu süreçte Kansersiz Yaşam Derneğinin de hep yanlarında olduğunu kaydeden Yuva, “Çok güzel etkinlikler yapıyorlar, çocuklarımı götürüyorum, çok mutlu oluyorlar. Hep onlarla eğlendiler, güldüler, kanserle savaşanların hep yanında oldular.” dedi.
Yuva, çocukları kanserle savaşan ailelere, “Hiçbir zaman kötü düşünmesinler. Her zaman hayata güzel baksınlar. Umutla yaşasınlar, dua etsinler, pozitif olsunlar. Ben hiçbir zaman moralimi bozmadım. Hiçbir zaman umutlarını yitirmesinler, başarabilirler.” tavsiyesinde bulundu.
Kaymaz, kamu hastanelerinde kurdukları oyun ve eğitim alanlarında görev yapan psikologların, oyun ablalarıyla birlikte hem çocukların hem de ebeveynlerin moralini yüksek tutmaya çalıştığını anlattı.
Ayrıca annelere özel grup terapileri ve eğitimler düzenlediklerini aktaran Kaymaz, maddi zorluklarla mücadele eden aileler için ise Aile Yaşam Destek Fonu kapsamında düzenli nakdi destek, gıda kartı, kıyafet ve eğitim desteği sunduklarını belirtti.
“Tıbbi olarak bu denli nadir görülen genetik ya da çevresel yatkınlıklarda, sadece hastalığı değil travmayı da birlikte taşıyoruz. Aynı evde 3 çocuğun da lenfoma tanısı alması, başlı başına bir travmadır ve çok kapsamlı bir destek planı gerektirir. Bu tür durumlarda aileye özel psikolojik destek, hukuki danışmanlık, eğitim bursları ve tam kapsamlı sosyal destek planları oluşturuyoruz. Yuva ailesi, bizim için yalnızca bir istatistik değil, birlikte ağladığımız, birlikte umut ettiğimiz, birlikte iyileştiğimiz gerçek bir aile. Kansersiz Yaşam Derneği olarak onların yanındayız ve daima olacağız.”