Ay taşı örnekleri lazerle öğütülecek: 4,5 milyar yıllık yolculuk başlıyor

Yaklaşık 50 yıl sonra Dünya’ya getirilen ilk Ay taşı örnekleri Çin’den ödünç olarak İngiltere’ye ulaştı.

Minik toz taneleri şu anda Milton Keynes’teki yüksek güvenlikli bir tesiste bir kasanın içinde kilitli tutuluyor. BBC’nin haberine göre Profesör Mahesh Anand, “altın tozundan daha değerli” olarak tanımladığı bu son derece nadir malzemeyi İngiltere’de ödünç alan tek insanı.

Anand, “Dünyada hiç kimsenin Çin’deki örneklere erişimi yoktu, dolayısıyla bu büyük bir onur ve büyük bir ayrıcalık” dedi.

Prof. Anand’ın ekibi, tozu lazerle öğütüp parçaladıktan sonra, Ay’ın nasıl oluştuğu ve Dünya gezegeninin ilk yıllarıyla ilgili temel soruları yanıtlamayı umuyor.

Toz taneciklerinin içinde, bilim insanlarının Ay’ın 4,5 milyar yıl önce Dünya’nın Mars büyüklüğünde bir gezegene çarpması sonucu ortaya çıkan enkazdan oluştuğu teorisini destekleyecek kanıtlar bulunabilir.

ROBOTİK KOLLA TOPLANDI

Çin bu taşları 2020 yılında Chang’e 5 uzay görevinde Mons Rümker adlı volkanik bir bölgeye indiğinde topladı.

Robotik bir kol, toprağı delerek 2 kilometre malzeme topladı ve bu malzeme İç Moğolistan’a inen bir kapsülle Dünya’ya geri getirildi.
Bu, 1976’daki bir Sovyet görevinden bu yana ilk başarılı Ay örneklemesi oldu ve Çin’i yeni uzay yarışında lider konuma getirdi.

Şimdi, uzay bilimcileri arasındaki uzun bir küresel işbirliği geleneğini takip eden Çin, ilk kez yedi uluslararası araştırmacıya yeni keşifler yapmaları için numune verdi.

Minik şişeler Prof Anand’a geçen hafta Pekin’de Rusya, Japonya, Pakistan ve Avrupa’dan meslektaşlarıyla bir araya geldiği görkemli bir törenle teslim edildi.

Anand, “Neredeyse paralel bir evren gibiydi ve Çin uzay programlarına yaptıkları yatırım açısından bizden çok ileride” dedi. Düşünebildiği en güvenli yer olan el bagajındaki değerli kargosuyla İngiltere’ye döndü.

Kaynak: NTV

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

“ChatGPT psikozu” gündemde: “Ciddi kısıtlamalar getirilmeli”
  • Temmuz 9, 2025

Araştırmaya göre, insanlar işsizlik, intihar düşüncesi, mani veya psikoz gibi krizlerde yapay zeka sohbet botlarına yöneliyor, ancak bu botlar genelde “destekleyici ama yanlış” tavsiyeler vererek durumu daha da kötüleştirebiliyor. Stanford ekibi, bazı kullanıcıların yapay zeka dil modellerinin “gerçek bir…

Devamı

Devamı
Trump’ın hedef aldığı krallıkta “ulusal afet” hali ilan edildi
  • Temmuz 9, 2025

Afrika’nın güneyinde bulunan Lesotho’nun Başbakan Yardımcısı Nthomeng Majara, yaptığı açıklamada, yüzde 30 seviyesine ulaşan yüksek işsizlik oranı ve artan kitlesel iş kayıpları nedeniyle ulusal afet hali ilan edildiğini duyurdu. Majara, işsizlik etkilerinin en aza indirilmesi için gerekli tüm…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir