Her yıl 24-30 Nisan tarihleri arasını kapsayan Dünya Aşı Haftası ile aşılamanın önemi konusunda toplumsal farkındalığı artırarak daha fazla çocuğun ve yetişkinin aşıyla önlenebilir hastalıklardan korunması, böylece bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önlenmesini sağlamak hedefleniyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1974 yılında başlatılan ve Türkiye’de 1981’den bu yana sürdürülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı’yla (GBP) her çocuğun hayat kurtaran aşılara eşit erişimini sağlamak ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek amaçlanıyor.
Türkiye’nin 1981’den bu yana Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nı etkin bir şekilde yürüttüğüne dikkati çeken Demirkol, Bakanlıkça en son 1998’den beri uygulanan hepatit B aşısı ile 2008’den beri uygulanan 5 bileşenli karma aşıyı bir araya getiren 6 bileşenli karma aşı ile tetanos-difteri aşısının bir dozunun her gebelik döneminde aselüler boğmaca aşısı bileşeni de içeren “tetanos-difteri-aselüler boğmaca (Tdab)” aşısı şeklinde uygulanmasına başlandığını anımsattı.
“Şu an 13 hastalığa karşı Sağlık Bakanlığımızca ücretsiz aşı hizmetimizi tüm vatandaşlarımıza sunuyoruz. Özellikle Sayın Bakanımız Kemal Memişoğlu’nun da ifade ettiği şekilde aşının tüm vatandaşlarımıza tereddütleri ortadan kaldıracak şekilde ulaşması ana hedefimiz”