Parkinson ile 10 yıllık mücadelesinde ‘beyin pili’ ameliyatı umut oldu: Yüzde 70’e varan oranda iyileşme gösterdi Parkinson ile 10 yıllık mücadelesinde ‘beyin pili’ ameliyatı umut oldu: Yüzde 70’e varan oranda iyileşme gösterdi

Halk arasında “yaşlılık hastalığı” olarak da bilinen Parkinson nedeniyle 10 yıldır yürümekte güçlük çeken, gündelik işlerini yapamayan, mutfakta bir domatesi bile kesemediği için üzülen

Mamure Sezgin, son çare olarak gördüğü derin beyin stimülasyonu (beyin pili) ameliyatıyla yüzde 70’e varan iyileşme sağladı.

Eşi vefat etmeden önce kendisinin hasta olduğundan şüphelenen ancak belirtilerini normal karşılayan Sezgin, eşinin vefatıyla uykusuz geceler geçirmeye başladı.

“Bir domatesi bile kesemez hale geldim”

Uzun yıllar gördüğü ilaç tedavisinin de etkisi azalmaya başlayan Sezgin’in son çaresi beyin pili ameliyatı oldu.

“Bir domatesi bile kesemez hale geldim.”

diyen Sezgin’de, yakın zamanda geçirdiği ameliyatın ardından yüzde 70’e varan iyileşme tespit edildi.

Sezgin, eline bir bıçak aldığında domates bile kesemediğini ve yemek yapamadığını dile getirerek,

Yıllardır gördüğü tedaviden artık bıktığını, bu nedenle son çareyi beyin pili ameliyatında gördüğünü kaydeden Sezgin, şimdi elini ve ayağını daha rahat oynatabildiğini söyledi.

“Parkinson tedavisi artık gelişti ve oturdu”

Liv Hospital Ulus Hastanesi’nde görev yapan beyin ve sinir cerrahı Doç. Dr. Muhittin Emre Altunrende ise Sezgin’in hareket etmede, yürümede, konuşmada zorlanma ve aşırı terleme şikayetleriyle kendilerine başvurduğunu dile getirdi.

Zaman içinde hastanın ilaç tedavisine dirençli hale geldiğine dikkati çeken Altunrende, “Ameliyattan çok kısa bir süre geçti. Şu anda bile yüzde 70’lere varan bir iyileşme hali oldu. Parkinson multifaktöriyel bir hastalık. Genetik yatkınlık da var ama travmayla da olabiliyor. Pestisit gibi tarımsal ilaçların zehirlenmeleriyle de görülebiliyor.” diye konuştu.

  • “İlk önce nöroloji tarafından bu hastalarda ilaç tedavisi başlıyor. Hastanın yaşına ve sosyoekonomik durumuna göre ilaç tercihi yapılıyor. Böylece bu tedaviye başlanıyor. Hastalık ilerleyici olduğu için bu ilaçların hem miktar hem de sık kullanımı artabiliyor, çeşitliliği de artabiliyor. Bir süre sonra da bu hastalarda artık tedaviye dirençli bir hale gelmiş oluyor. Orada da beyin cerrahları devreye girip derin beyin stimülasyonu ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Biz, bunu en güvenli şekilde yapmak için de elimizden gelen bütün teknolojiyi ve ihtimamı gösteriyoruz. ‘Parkinson tedavisi artık gelişti ve oturdu.’ diyebiliriz ve gelişmeye de daha açık, birçok çalışmanın yapıldığı bir alan. İnsanların yaşam ömrü uzadıkça bu gibi hastalıkların ortaya çıkması da daha sık gördüğümüz bir durum.”

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

“Rahma” filminin çekimleri başladı “Rahma” filminin çekimleri başladı
  • Nisan 30, 2025

Sonraki haber Senaryo aşamasında birçok ödüle layık görülen proje, TRT 12 Punto Senaryo Geliştirme Platformu’ndan “Ön Alım”, Troya Proje Geliştirme Platformu’ndan “En İyi Proje” ödüllerini kazandı. “Üç Yol” ve “Ceviz Ağacı” filmlerine imza atan yönetmen Faysal Soysal’ın “Rahma”…

Devamı

Devamı
Vagon Sahne yola çıkıyor Vagon Sahne yola çıkıyor
  • Nisan 30, 2025

Sonraki haber Açılış gecesinde “Misafir” adlı oyun sahnelenecek ve temsilin ardından tiyatro vagonu Anadolu’daki duraklarına doğru hareket edecek. Devlet Tiyatroları “Vagon Sahne Projesi” kapsamında 22 temsille, 11 il ve ilçede izleyiciyle buluşacak. Devlet Tiyatroları tarafından 2008’de başlatılan “Tiyatro…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir