Site icon Bikonu

Fındık sezonu başladı: Üreticilere tavsiyeler neler? Fındık sezonu başladı: Üreticilere tavsiyeler neler?

Verim ve kaliteyi artırmak isteyen üreticiler, fındık dallarının yeşermeye başladığı bugünlerde iyi bir sezon geçirmek için çalışıyor.

Bahçelerindeki yabani otları temizleyen üreticiler, kozalak akarı ve kahverengi kokarca gibi zararlılarla da mücadele edecek.

Fındık için yıl içerisinde aylara göre yapılacak çalışmalar olduğunu dile getiren Ergan, bunun “fındık tarım takvimi” olarak nitelendirildiğini ifade etti.

Ergan, bu yıl kokarcayla mücadelenin de önem arz ettiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Verimli bir sezon geçirmek için bahçelerdeki yabani otları temizlediklerini anlatan Boran, diğer zararlılara yönelik de ilaçlama ve gübreleme yapıldığını kaydetti.

Ordu’daki üreticiler de kışın bitmesiyle bahçelerde hasat dönemine yönelik çalışmalara başladı.

Perşembe Ziraat Odası Başkanı da olan Arslan Soydan, fındığın Karadeniz’de önemli bir gelir kapısı olduğunu ifade etti.

Soydan, ilaçlama döneminin başlamasıyla bahçelerin tekrar genel temizliğinin yapılacağını hatırlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

Üretici Feridun İşbakan ise çocukluktan beri tarımla uğraştığını, bugün de bahçede fındıkla ilgili çalışma yaptığını söyledi.

Meyvelerin 2-4 milimetre büyüklüğüne erişmesiyle fındık kurdu ilaçlaması olması gerektiğini aktaran Bilgen, yeşil kokarcanın meyvelerin kalitesini bozduğuna işaret etti.

Yusuf Bilgen, yabani ot temizliğinde bitkinin zarar görmemesi için dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, “Tırpanlı motor ile ot temizliği yapıldığı sırada bitkilerin ana gövdelere zarar vermeyecek şekilde bu uygulama yapılmalı. Çünkü tırpan motorunun ucundaki misinalar meyve veren dalları zedeleyerek gövde üzerinde çatlaklar oluşmasına ve ilerleyen yıllarda bitkinin ölümüne neden olmaktadır.” dedi.