Yaşlandıkça kanser riski artıyor Yaşlandıkça kanser riski artıyor

Dünya genelinde yaşlanan nüfusla birlikte kanser vakaları artıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2040’a kadar yıllık yeni kanser vakalarının 29,9 milyona ulaşması, 15,3 milyon kişinin ise bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmesi öngörülüyor. Dünya genelinde 75 yaşa kadar her 5 kişiden birinde kanser gelişme riski bulunurken, her 10 kişiden 1’i ise kanser sebebiyle hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya. Ülkemizde de durum benzer. Türkiye’de her 6 ölümden biri kanser kaynaklı. Erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda ise meme kanseri görülürken, hastalığın gelişiminde yüzde 90 çevresel sebepler, yüzde 10 oranında ise genetik faktörler etkili. Sigara, alkol, obezite, gibi riskler dikkate alındığında erken tanı, kanserle mücadelede en etkili yöntem. Ortaya çıkan belirtileri dikkate alıp en yakın hekime başvurmak, sevdiklerimizle daha güzel günler yaşamamıza da olanak tanıyor. İşte erken tanı ve tedaviyle bugün sevdiklerine sarılabilmenin mutluluğunu yaşayan 2 kanser savaşçısının hikayesi..

BACAK AĞRISI DEĞİL LÖSEMİ

Selahattin Demirer

İzmit’te yaşayan Elektrik Kaynak Ustası Selahattin Demirer (68) geçmeyen bacak ağrıları ve halsizlik nedeniyle aile sağlığı merkezine başvurdu. Burada yapılan kan tahlili sonrası aile hekimi tarafından hastaneye yönlendirildi. Kovid-19 sürecinde hastaneye girişi biraz geciken Demirer’e lösemi teşhisi konuldu. Teşhis öncesi geçmeyen bacak ağrılarından yakınan Demirer, “Halsizdim, ağrılarım geçmek bilmiyordu. Doktora gidip tahlil yaptırdım, kan değerlerimde anormallik olduğu için hematoloji uzmanına gitmem söylendi” diye konuştu. Medicana Zincirlikuyu Hastanesi’nden Hematoloji Uzmanı Dr. Gökhan Özgür’e başvuran Demirer, “Şikâyetlerimi bağışıklığım düşük, grip diye önemsemedim. İlk kemoterapiden sonra hastalık kontrol altına alındı. Daha sonra kardeşimden alınan ilik nakledildi. Nakil sonrası ilik yüzde 100 uyum sağladı. Şimdi hastalığa dair hiçbir belirti kalmadı” şeklinde konuştu.

ARTIK SAĞLIKLI YAŞIYOR

Uzm. Dr. Gökhan Özgür ise, “İlk kemoterapiyle hastalık kontrol altına alındı, nakil sonrası ise yüzde 100’lük bir başarı oranı yakaladık. Bir süre sonra hastamızın ilaçlarını da kestik. Aşıları tamamlandı bundan sonra sağlıklı bir şekilde hayatına devam edecek. Lösemi tedavisi olan bir hastalık. Hastalar, sağlıklı yaşam şekli değişikliği yapmalı” ifadelerini kullandı.

AKILLI İLAÇLARIN ROLÜ

Akıllı ilaç tedavisinin vücudun yanı sıra, sinir sistemi üzerinde olumlu etki sağladığını anlatan Bilici, “Radyoterapiyle birlikte kullanılan bu ilaçla hastalığın ilerlemesi durduruldu. Hastamız 12 yıldır aralıksız şekilde takip ediliyor. Bu başarılı sürecin aynı şekilde devam etmesini umuyoruz” diye konuştu. Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Ünal ise,

Lionel

Yazıya tutkuyla bağlı olan Lionel, At gözlüklerini çıkarıp çevresine bakiyor ve gördüklerini Bikonu.com’da gündemi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Analitik yaklaşımı, sade dili ve dikkat çekici yorumlarıyla okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. İlgi alanları arasında güncel haberler, kültür, toplum ve insan hikâyeleri yer alıyor.

İlgili Yazılar

“Rahma” filminin çekimleri başladı “Rahma” filminin çekimleri başladı
  • Nisan 30, 2025

Sonraki haber Senaryo aşamasında birçok ödüle layık görülen proje, TRT 12 Punto Senaryo Geliştirme Platformu’ndan “Ön Alım”, Troya Proje Geliştirme Platformu’ndan “En İyi Proje” ödüllerini kazandı. “Üç Yol” ve “Ceviz Ağacı” filmlerine imza atan yönetmen Faysal Soysal’ın “Rahma”…

Devamı

Devamı
Vagon Sahne yola çıkıyor Vagon Sahne yola çıkıyor
  • Nisan 30, 2025

Sonraki haber Açılış gecesinde “Misafir” adlı oyun sahnelenecek ve temsilin ardından tiyatro vagonu Anadolu’daki duraklarına doğru hareket edecek. Devlet Tiyatroları “Vagon Sahne Projesi” kapsamında 22 temsille, 11 il ve ilçede izleyiciyle buluşacak. Devlet Tiyatroları tarafından 2008’de başlatılan “Tiyatro…

Devamı

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir